Ugrás a tartalomra

Másodszorra sem szavazta meg az előrehozott választásokat a brit parlament

2019.09.10
07:36
2024.03.19
08:48
Forrás
MTI
A kedd hajnali szavazáson nem gyűlt össze az indítvány jóváhagyásához előírt kétharmados többség.

Boris Johnson miniszterelnök először múlt szerdán jelentette be, hogy előrehozott választások kiírását kezdeményezi október 15-ére, miután az alsóház elfogadta azt a törvénytervezetet, amely elvben megtiltja a  konzervatív párti brit kormánynak Nagy-Britannia megállapodás nélküli kiléptetését az Európai Unióból.

Az előrehozott választások kiírásához a kétharmados többségű szavazatarányt előíró parlamenti törvény alapján 434 voksra lenne szükség, ám a múlt héten 298-an, a kedd hajnalban megtartott újabb szavazáson 293-an voksoltak Johnson indítványára.

Ezzel véget ért a brit parlament jelenlegi ülésszaka, és október 14-én, az új kormányprogramot ismertető királynői beszéddel kezdődik a következő törvényhozási évad. A brit törvény értelmében a következő választás egyébként 2022-ben esedékes.

brit
parlament
Boris Johnson

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.