Ugrás a tartalomra
Európai Bizottság

Mától érvényes az uniós vakcinaútlevél

2021.07.01
09:59
2021.07.01
10:10
Forrás
Pannon RTV
A koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentum nyomtatott és elektronikus formában is használható. Célja, hogy könnyebbé tegye a tagállamok közötti mozgást.

Maga az igazolás minden tagországban érvényes, azonban egyelőre csak azoknak jár, akik az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott készítménnyel vannak beoltva. Ezen a listán a Sinopharm és a Szputnyik oltás nem szerepel. A tagországok azonban dönthetnek úgy, hogy ezeket a vakcinákat is elfogadják. Az igazolás angolul és a tagország nyelvén tartalmazza az adatokat, QR-kód is a része. Fontos azonban, hogy nem minősül útiokmánynak, vagyis nem használható útlevél vagy igazolvány helyett. Nem csak a vakcinára vonatkozó adatokat tartalmaz, hanem azt is, hogy az illető átesett-e már a betegségen, illetve van-e érvényes negatív PCR-tesztje. A vakcinaútlevél az EU egész területén elfogadott és 12 hónapig érvényes.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság eddig négy Covid19-oltóanyagra vonatkozóan adott ki feltételes forgalombahozatali engedélyt az Európai Gyógyszerügynökség általi kedvező értékelést követően:
2020. december 21-én engedélyezték a BioNTech/Pfizer vakcináját,
2021. január 6-án a Moderna vakcinája is megkapta az engedélyt,
2021. január 29-én az AstraZeneca vakcinája is zöld utat kapott,
2021. március 11-én pedig engedélyezték a Janssen vakcinát (Johnson & Johnson).

Európai Bizottság

Az uniós digitális Covid-igazolvány három esetben kerül kiállításra:
- védőoltás: ha valakit egy Covid19 elleni vakcinával beoltottak,
- felgyógyulás Covid19-fertőzést követően: ha kevesebb mint 180 nap telt el egy korábbi pozitív (PCR) teszteredményt követően,
- negatív Covid19-teszt: ha valaki negatív eredménnyel rendelkezik (PCR-teszttel vagy antigén gyorsteszttel végzett tesztelést követően).

Európai Bizottság

Az uniós digitális Covid-igazolvány az alábbi információkat tartalmazza:
a birtokos neve,
a birtokos születési dátuma,
a kiállítás időpontja,
a védőoltásra/tesztre/felgyógyulásra vonatkozó információk,
egy egyedi azonosító.

vakcinaútlevél
Európai Unió

Most

22:16

75 éves a Hét Nap

75 éves a vajdasági magyarság hetilapja, a Hét Nap. Az 1946-ban alapított újság még mindig fontos az itt élők számára. Pillantsunk most egy kicsit bele a Hét Nap múltjába és jelenébe.
19:00, Frissítve: 19:25

Biztonságosan két keréken

Közlekedésbiztonsági képzésen vettek részt a szabadkai Kizúr István Általános Iskola diákjai. Az Európai Mobilitási Hét keretein belül a tanulók a kerékpározás szabályait sajátították el.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.