Ugrás a tartalomra
TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/nr

„Meg kell bocsátanunk, de ezt csak akkor tehetjük meg, ha emlékezünk”

2021.08.05
06:58
2021.08.05
17:05
Forrás
Pannon RTV
A Vihar hadművelet évfordulójára emlékeztek a Belgrád melletti Busije településen. A 26 évvel ezelőtti horvát katonai akció során mintegy 220 ezer szerbet üldöztek el szülőhelyéről, és mintegy kétezer személy pedig életét vesztette vagy eltűnt.

Az eseményen jelen volt Aleksandar Vučić, Szerbia államfője, Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke és Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagja is.

TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/nr

Porfirije pátriárka miséjével kezdődött a megemlékezés. A 26 éve évvel ezelőtti Vihar hadművelet során több mint 200 ezer szerb kényszerült elhagyni otthonát. Horvátországban a győzelem napjaként tartják számon a Vihar hadművelet megkezdésének időpontját, míg Szerbiában az áldozatokra emlékeznek.

Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagja: „Azért gyűltünk össze, hogy ne feledjünk és ne csak megemlékezzünk. Amennyiben csak megemlékezünk, az csak a múltra vonatkozik, ha nem feledünk, akkor azok az események a nép és az állam tulajdonává válnak.”

TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/nr

Aleksandar Vučić kiemelte, a szerb nép nem felejtheti el azt, amit a krajinai szerbeknek át kellett élniük. A szerb államfő hozzátette, a 26 évvel ezelőtti események meghatározzák a szerb nép identitását.

„Ma, amikor nyolcadszorra emlékeztetjük magunkat a szörnyű pogrom 1995 augusztusában történt eseményeire, több mint 250 ezer szerb elüldözésére és az etnikai tisztogatásra, mi egyidejűleg emlékeztetjük magunkat arra, hogy kik vagyunk, mik vagyunk, honnan jöttünk és hová tartunk. Az identitásunkról beszélek, amelybe örökre beágyazódnak a hosszú traktoros sorok, a menekültek, a gyilkosság a petrovaci úton és valakinek a világos szándéka, hogy Horvátországban ne éljenek szerbek.”

TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/nr

A világ sosem fogja elismerni a szerb áldozatokat. Senki sem fog sírni a szerb gyermekekért - jelentette ki a szerb államfő. Hozzátette, meg kell bocsátanunk, de ezt csak akkor tehetjük meg, ha emlékezünk.

Vihar hadművelet
Oluja
megemlékezés
Busije
Milorad Dodik
Aleksandar Vučić

Most

15:29, Frissítve: 16:15

Szörnyella de Frász Darth Vaderrel ropta

Farsangi táncházat tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A mulatságon a környék apraja és nagyja is részt vett. A gyerekek jó hangulatáról a Duhaj Zenekar gondoskodott, a szervezők pedig fánkkal és üdítővel is kedveskedtek a résztvevőknek.
14:23, Frissítve: 16:24

„Csak menni akarok tovább”

A folyamatos rendőrségi akciók sem tartják távol a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.