Ugrás a tartalomra

„Meg kell bocsátanunk, de ezt csak akkor tehetjük meg, ha emlékezünk”

2021.08.05
06:58
2021.08.05
17:05
Forrás
Pannon RTV
A Vihar hadművelet évfordulójára emlékeztek a Belgrád melletti Busije településen. A 26 évvel ezelőtti horvát katonai akció során mintegy 220 ezer szerbet üldöztek el szülőhelyéről, és mintegy kétezer személy pedig életét vesztette vagy eltűnt.

Az eseményen jelen volt Aleksandar Vučić, Szerbia államfője, Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke és Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagja is.

Porfirije pátriárka miséjével kezdődött a megemlékezés. A 26 éve évvel ezelőtti Vihar hadművelet során több mint 200 ezer szerb kényszerült elhagyni otthonát. Horvátországban a győzelem napjaként tartják számon a Vihar hadművelet megkezdésének időpontját, míg Szerbiában az áldozatokra emlékeznek.

Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagja: „Azért gyűltünk össze, hogy ne feledjünk és ne csak megemlékezzünk. Amennyiben csak megemlékezünk, az csak a múltra vonatkozik, ha nem feledünk, akkor azok az események a nép és az állam tulajdonává válnak.”

Aleksandar Vučić kiemelte, a szerb nép nem felejtheti el azt, amit a krajinai szerbeknek át kellett élniük. A szerb államfő hozzátette, a 26 évvel ezelőtti események meghatározzák a szerb nép identitását.

„Ma, amikor nyolcadszorra emlékeztetjük magunkat a szörnyű pogrom 1995 augusztusában történt eseményeire, több mint 250 ezer szerb elüldözésére és az etnikai tisztogatásra, mi egyidejűleg emlékeztetjük magunkat arra, hogy kik vagyunk, mik vagyunk, honnan jöttünk és hová tartunk. Az identitásunkról beszélek, amelybe örökre beágyazódnak a hosszú traktoros sorok, a menekültek, a gyilkosság a petrovaci úton és valakinek a világos szándéka, hogy Horvátországban ne éljenek szerbek.”

A világ sosem fogja elismerni a szerb áldozatokat. Senki sem fog sírni a szerb gyermekekért - jelentette ki a szerb államfő. Hozzátette, meg kell bocsátanunk, de ezt csak akkor tehetjük meg, ha emlékezünk.

Vihar hadművelet
Oluja
megemlékezés
Busije
Milorad Dodik
Aleksandar Vučić

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.