Ugrás a tartalomra

Megalakult az MNT Kulturális és Oktatási Bizottsága

2023.01.16
14:48
2023.01.16
15:53
Forrás
Pannon RTV
Megalakult a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális, valamint Oktatási Bizottsága is. Előbbi alelnökévé Jovánovity Pétert, míg utóbbi alelnökévé Vidrács Krisztinát választották.

A stratégia kidolgozása élvez prioritást a kulturális bizottság munkájában - hangzott el alakuló ülésükön. Lovas Ildikó kiemelte, az ehhez szükséges felvezető munkát már meg is kezdték. Az MNT Kulturális Bizottságának elnöke elmondta, abban bízik, hogy a tagok a saját kultúrával kapcsolatos meglátásaikat, valamint a környezetükben élők meglátásait is bele tudják vinni a bizottság munkájába.

„Mi már így is fogtunk hozzá a munkához, hogy a lehető legszélesebbre tártuk a kapukat, megnyitottunk olyan kérdéseket, amelyek hozzásegítenek bennünket a stratégiaalkotáshoz, amire nagyon rövid idő van. A másik dolog, hogy a vajdasági magyar kulturális élet, ahogyan Hugyik Rihárd végrehajtó bizottsági tag is mondta, hogy az identitás egy elcsépelt szó, de olyan narratívákat kell útnak indítanunk, amelyek erősítenek bennünket. És ebben itt mindenki egyetértett. Ehhez nyitottunk már meg itt ma különböző programpontokat, amiket még nem nyitnék meg."

Az ülésen a Kulturális Bizottság alelnökét is megválasztották Jovánovity Péter népzenész személyében. A kulturális mellett az oktatási bizottság is megalakult. Célja, hogy minden diákhoz eljusson az, hogy milyen továbbtanulási lehetőségek vannak Vajdaságban - emelte ki Námesztovszki Zsolt. Az Oktatási Bizottság elnöke elmondta, az ösztöndíjak, valamint a szerb nyelvi felzárkóztató képzés ezentúl is a tanulók rendelkezésére áll majd.

„Harcolni fog az MNT Oktatási Bizottsága minden vajdasági magyar tanulóért. Az lenne a fontos, hogy megnézzük a prioritásokat. Figyelni kell a szintváltásokra, a középiskolába történő átmenetnél, a felsőoktatásban történő átmenetnél, az oktatás népszerűsítése. A lényeg, hogy mindenkihez eljusson, hogy milyen lehetőségek vannak itthon."

Az Oktatási Bizottság alelnöke Vidrács Krisztina lett.

Magyar Nemzeti Tanács
Kulturális Bizottság
Oktatási Bizottság
Lovas Ildikó
Námesztovszki Zsolt

Most

10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.