Ugrás a tartalomra

Megalakult az MNT tájékoztatási és nyelv- és íráshasználati bizottsága

2023.01.23
16:27
2023.01.23
17:00
Forrás
Pannon RTV
Megalakult a Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottsága, valamint a Hivatalos Nyelv- és Íráshasználati Bizottsága.

A tagok bemutatkozása után megválasztották mindkét bizottság alelnökét, majd beszámoltak az MNT készülő tájékoztatási és médiafejlesztési stratégiájáról, és áttekintették a hivatalos nyelv- és íráshasználati stratégia főbb céljait.

Az MNT Tájékoztatási Bizottságának első ülése az elnök és a tagok bemutatkozásával kezdődött. A testület Lajkó Anettet, a Pannon RTV szerkesztő-riporterét választotta meg alelnökének. Ezután ismertették a készülő tájékoztatási és médiafejlesztési stratégia tervezetét, amelyben többek között szerepel egy ösztöndíj létrehozása fiatalok részére, továbbá szakmai továbbképzések szervezése, de az újságírás vonzóbbá tétele is, hogy több fiatal válassza ezt a szakmát. Különösen a szórványban van hiány újságírókból.

Kozma Lívia, az MNT Tájékoztatási Bizottságának elnöke: „Ez egy terjedelmes anyag, készülőben van közel 80 oldal, csak hogy valakinek legyen róla fogalma, hogy nem egy-két gépelt ívről van szó. Nagyon fontos, nagyon sok elemet tartalmaz. Tulajdonképpen, ami nagyon fontos, meg kellene a későbbiek folyamán valósítani azt, hogy az újságírói szakma meg legyen becsülve. És ez kellő anyagiakkal is járjon.”

Tóth Szalai Erika, szabadkai ombudsman lett a Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Nyelv- és Íráshasználati Bizottságának alelnöke. Megválasztását követően a bizottság elnöke összefoglalta a hivatalos nyelv- és íráshasználati stratégia céljait és feladatait.

Lakatos Adrián, az MNT Hivatalos Nyelv- és Íráshasználati Bizottságának elnöke: „Amit kiemelnék a stratégiából, az a nyelv megőrzése az élet minden területén, a bírósági és a közigazgatási eljárásokban való nyelvhasználat népszerűsítését és annak megőrzését, a szórványban való nyelvhasználat erősítését, valamint az identitástudat erősítését.”

A nyelvhasználati bizottság sajátossága, hogy szorosan együtt kell működnie a Magyar Nemzeti Tanács oktatási, tájékoztatási és kulturális bizottságaival – mondta Lakatos Adrián.

MNT
Magyar Nemzeti Tanács
tájékoztatási bizottság
nyelv
íráshasználati
hivatalos nyelv- és íráshasználati stratégia
Kozma Lívia
Lakatos Adrián

Most

17:48, Frissítve: 18:01

Magyar szempontból fontos brazil siker a csehek ellen

A brazil együttes - a magyar válogatott szempontjából kedvezően - 30-27-re legyőzte a cseh csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.
15:41, Frissítve: 17:15

Felszabadítják az országot

December 17-én szabadítsuk fel Belgrádot, Vajdaságot, Kragujevacot, Kruševacot és Kraljevot, ezt követően tavasszal pedig Újvidéket! Erre szólította fel a választókat szombat este a tartományi székvárosban tartott kampánygyűlésén Marinika Tepić.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.