Ugrás a tartalomra

Megalakult az ötödik Orbán-kormány Magyarországon

2022.05.24
18:35
2022.05.24
20:09
Forrás
MTVA
A miniszterek délután négy óra után tettek esküt a parlamentben.

Az eseményen először Novák Katalin köztársasági elnök átiratát ismertették a miniszterek kinevezéséről. Ezt követően Orbán Viktor mondott beszédet.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, 1990 óta soha nem állt még kormány mögött olyan nagy és egységes választói akarat, mint amekkora a most hivatalba lépő kabinet mögé sorakozott föl. A veszélyek kapcsán hozzátette, most igazán belevaló kormány kell, amely felelős, egyesíti az országot és kellő erőt mutat.

"2020 és 2030 közötti évtized a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk kora. 2020-21-ben koronavírus-járvány, 22 eleje óta háború a keleti szomszédunkban. Mindezek következményeként menekültáradat, soha nem látott mértékű energia- és nyersanyag áremelkedés és infláció is tört a világra, földrészünkre és hazánkra is."

A felszólalása után bemutatta az új kormány tagjait a parlamentben. A miniszterektől azt várja, hogy a megszerzett bizalmat megőrizzék, a megelőlegezett bizalmat pedig valóra váltsák – jelentette ki Orbán Viktor.

"A veszélyek, különösen a háború kijelöli a magyar kormány feladatait. Megőrizni, sőt, megerősíteni a Kárpát-medence és Magyarország fizikai és anyagi és szellemi kulturális biztonságát. Támogatni a magyar családokat, tőkeerőssé izmosítani a magyar vállalkozásokat és növekedési pályán tartani a magyar gazdaságot. Magyarország következő kormányának tagjait erre kértem fel."

Ezt követően a kormány tagjainak ünnepélyes eskütétele következett, majd a miniszterek aláírták az esküokmányokat. Az ülés a magyar himnusz eléneklésével zárult.

Az Orbán-kormány a következő tagokból áll: Csák Jánost kulturális és innovációs miniszterré; Gulyás Gergelyt Miniszterelnökséget vezető miniszterré; Lázár Jánost építési és beruházási miniszterré; Nagy Istvánt agrárminiszterré; Nagy Mártont gazdaságfejlesztésért felelős miniszterré; Navracsics Tibort területfejlesztésért felelős miniszterré; Palkovics Lászlót technológiai és ipari miniszterré; Pintér Sándort belügyminiszterré; Rogán Antalt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré; Semjén Zsoltot nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterré; Szalay-Bobrovniczky Kristófot honvédelmi miniszterré; Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminiszterré; Varga Juditot igazságügyi miniszterré; Varga Mihályt pedig pénzügyminiszterré nevezték ki.

Levélben gratulált a brit és a görög kormányfő Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek ismételt kormányalakítása alkalmából. A brit kormányfő visszautalt magyar és brit emberek közötti közvetlen kapcsolatra. Kiemelte az orosz szénhidrogénekre kivetni tervezett szankciók fontosságát, ugyanakkor elismerte, hogy Magyarországnak egyedülálló kihívásokkal kell szembenéznie.

Kirákosz Micotákisz görög miniszterelnök pedig azt írta, bízik abban, hogy a kétoldalú valamint az európai szintű együttműködés hozzájárul majd "közös biztonságunk és jólétünk biztosításához".

Orbán-kormány
Magyarország
kormányalakulás
miniszter
Orbán Viktor

Most

10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.