Ugrás a tartalomra

Megalakult az új szerbiai parlament

2022.08.01
11:50
2022.08.01
20:02
Forrás
Pannon RTV
Majdnem pontosan négy hónappal az előrehozott parlamenti választásokat követően megalakult az új szerbiai parlament.

A hétfői ülésen a képviselők letették esküjüket, a házelnököt és helyetteseit viszont csak kedden választják meg.

Az új összetételű parlament alakuló ülése a szerb himnusszal kezdődött, az ülést pedig a korelnök vezette le, ebben a legfiatalabb képviselők voltak a segítségére. A korelnök a legidősebb parlamenti képviselő, a 81 éves Vladeta Janković, az Együtt Szerbia győzelméért nevű lista képviselője volt. Ez a lista már a kampány során is élesen bírálta a Szerb Haladó Pártot, és a kormányalakítási konzultációk alkalmával is közölte, ellenzéki szerepre készül.

Vladeta Janković, korelnök, Szerbiai Képviselőház:
Becsületes választás addig nem lesz, amíg lefizetés, fenyegetés, nyomásgyakorlás és erőszak lesz. Amíg a közszolgálati médiában való szereplés nem válik elérhetővé mindenkinek, amíg a választási bizottságok arra várnak, hogy helyettük a hatalmon lévő politikusok döntsenek és amíg egyetlen ember szeszélye és akarata az alkotmány felett áll.

A Vajdasági Magyar Szövetségnek öt képviselője került be a törvényhozásba, ami azt jelenti, hogy a VMSZ ismét önálló frakciót tudott alakítani. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő szerint ez továbbra is lehetőséget biztosít arra, hogy a vajdasági magyarság számára fontos ügyek megfelelő figyelmet kapjanak Belgrádban. Egyebek mellett ide sorolható a kisebbségi jogérvényesítés, a részarányos foglalkoztatás, az oktatás és a művelődés, a fejlesztések, valamint a most is aktuális migránsdúlás orvoslása - mondta Dr. Pásztor Bálint.

Dr. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Ez nem új, hiszen 2015 nyarától, az első illegális migránsok megjelenésétől fogva folyamatosan a parlamenti felszólalásaink témáját képezte ez a kérdéskör. Éppen ezért került sor az elmúlt években, sok alkalommal rendőri és csendőri fellépésre, a migránsok elszállítására, ami nem elegendő. Mi azt szeretnénk, ha rendszerbeli megoldás születne. Ezt fogjuk követelni nagyon gyakran. Ami azt jelenti, hogy védeni kell az országnak a déli határát és meg kell azt akadályozni, hogy a migránsok bejussanak az ország területére. Azok esetében pedig, akik sajnos már itt tartózkodnak, azt követeljük, hogy a befogadóközpontokban tartózkodjanak kizárólag, hiszen a szerbiai jogszabályok értelmében nem léphetnének ki az utcára.”

A szerbiai Alkotmány értelmében a kormánynak a parlament alakuló ülését követő 90 napon belül fel kell állnia, vagyis legkésőbb október végéig új kormánya lesz az országnak. Ehhez azonban a köztársasági elnöknek meg kell bíznia a legtöbb szavazatot kapott párt miniszterelnök-jelöltjét a kormányalakítással, hogy a koalíciós tárgyalások lefolytatását követően megalakulhasson a kormány.

parlament
alakuló ülés

Most

11:14, Frissítve: 11:21

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nem csak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.