Ugrás a tartalomra

Megalakult a vajdasági tartományi képviselőház

2020.07.31
19:37
Forrás
Pannon RTV
Megalakult az új összetételű tartományi képviselőház. Elnökévé ismét Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét választották meg.

Az ülésen, amelyet a koronavírus-járvány miatt a képviselőház épülete helyett az újvidéki Master-központban tartottak meg, az alelnököket és a főtitkárt is kijelölték.

A Szerb Haladó Pártnak 76 képviselője van a tartományi képviselőházban. Dmitar Stanišić, az SZHP tartományi frakcióvezetője elmondta, fegyelmezetten és odaadóan fognak dolgozni azon célok megvalósításán, amelyeket a választási kampány során megfogalmaztak: „Úgy gondoljuk, hogy a következő években lehetőségünk lesz minőségi munkát végezni, minőségi parlamenti vitákat folytatni. Olyan vitákat, amelyek kiváló parlamenti döntéseket fognak eredményezni, illetve jogi aktusokat, amelyeket a képviselőház fogad el. Úgy gondoljuk Pásztor úr megérdemli a bizalmunkat.”

Az új összetételű tartományi parlamentben a Szerbiai Szocialista Pártnak 13, a Szerb Radikális Pártnak négy, a Vajdasági Front nevű többpárti koalíciónak hat, az ellenzéki Seprű 2020 nevű mozgalomnak, valamint a monarchista Szerb Királyság Megújhodási Mozgalmának pedig öt-öt képviselője van az elkövetkező négy évben. Míg a képviselők többsége a tisztségviselők megválasztása során igenekkel szavazott, addig a Seprű 2020 mozgalom tagjai tartózkodó álláspontot képviseltek vagy nemmel szavaztak.

Miloš Tubić, tartományi képviselő, Seprű 2020 mozgalom: „Pásztor úr megválasztását illetően tartózkodó álláspontot fogunk képviselni, az alelnökök megválasztását pedig ellenezni fogjuk, mivel nem tükrözik ennek a parlamentnek, Vajdaságnak, illetve Szerbia északi részének a sokszínűségét és sokféleségét.”

A Vajdasági Magyar Szövetségnek az eddigi 6 helyett 11 képviselője van az elkövetkező négyéves ciklusban. Harmadik legerősebb pártként lesznek jelen tartományi szinten. Pásztor Istvánt harmadik alkalommal választották meg a vajdasági képviselőház elnöki posztjára.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Fontos megtiszteltetés ez a számomra, és ugyanakkor növeli azt a felelősséget, amit az ember érez a közügyek intézésével kapcsolatban. Azt gondolom, hogy az elsődleges feladatom az lesz, hogy ugyanazt a munka jellegű légkört biztosítsam, ami jellemzi a vajdasági parlamentet most már ciklusokon és hosszú időn keresztül, hogy elkerüljük annak a lehetőségét, hogy bárki is ezt megkérdőjelezze. Ha erre próbálkozást tesz, akkor ezt meg tudjuk akadályozni. Úgy látom, hogy olyan összetételű a parlament, hogy erre megvannak a megfelelő lehetőségek.”

A képviselők öt tartományi parlamenti alelnököt választottak meg. Aleksandra Maletić, Damir Zobenica és Nemanja Zavišić a Szerb Haladó Párt, Aleksandra Đanković a Szerbiai Szocialista Párt, Dejan Čapo pedig a Vajdasági Front soraiból töltheti be ezt a posztot. A tartományi képviselőház főtitkárának a haladó párti Nikola Banjacot választották.

Interjú Pásztor Istvánnal az új összetételű tartományi képviselőházról:

tartományi képviselőház
Pásztor István
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.