Ugrás a tartalomra

Megállapodás az EU és London között az észak-írországi határprotokollról

2023.02.27
18:41
2023.02.27
18:53
Forrás
Euronews
Megszületett a megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Királyság között a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó, rendkívül heves vitákat szító észak-írországi határprotokoll ügyében.

A megállapodással megszűnt az áruforgalom elé emelt tengeri határ Nagy-Britannia és Észak-Írország között.

A bejelentést közösen tette Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Rishi Sunak brit miniszterelnök Windsorban.

Mindketten történelminek és egy új fejezet kezdetének nevezték az évek óta patthelyzetbe merevedett észak-ír protokoll vitatott elemeiről való új keretmegállapodást. Hangsúlyozták, hogy több hónapos egyeztetéseknek köszönhetően született meg az átfogó kompromisszum.

A brit kormányfő hangsúlyozta: az unióval hétfőn elért megállapodás alapján azok a Nagy-Britanniából szállított termékek, amelyek végcélja Észak-Írország, "zöld folyosón" léphetnek be északír területre, minden vámbürokrácia nélkül.

Az olyan termékek, amelyek átkerülhetnek Írországba, vagyis az EU területére, külön "piros folyosón" át léptethetők be Észak-Írországba.

A kérdésre, hogy mindenben sikerült-e megállapodni, a brit miniszterelnök azt felelte, hogy átfogó kérdésekben igen, de számos apróbb részletet majd a jövőben, a gyakorlati tapasztalatok alapján kell rendezni.

Rishi Sunak három fő témakörben vázolta a windsori keretmegállapodást: 1) határbürokrácia nélküli kereskedelem, 2) Észak-Írország helyzetének stabilizálása az Egyesült Királyságon belül, 3) az észak-ír szuverenitás biztosítása, illetve az emberek és cégek az európai közös piachoz való hozzáférésének szabályozása. Mindez a nagypénteki egyezmény alapján, tette hozzá Sunak.

Ursula von der Leyen is a nagypénteki egyezmény tiszteletben tartását és érvényre juttatását nevezte a most született windsori keretmegállapodás alapjának, ami egyaránt előnyös az észak-ír polgárok számára és védi az európai közös piacot.

Mindkét vezető politikus két markáns példát említett a mindennapokból. Ugyanaz az élelmiszer-kínálat lesz elérhető az észak-ír szupermarketekben, mint az Egyesült Királyság többi részén, valamint a gyógyszerkínálat is megegyező lesz az észak-ír patikákban és kórházakban, mint a többi brit területen.

Az Európai Bizottság elnöke biztos abban, hogy olyan szoros és baráti viszony épül az EU és az Egyesült Királyság között, ami segíti megvédeni az európai érdekeket.

A leghevesebb vita tárgya eddig az volt, hogy az EU-ból való brit kilépés (brexit) után miként tartható, hogy ne kelljen fizikai határellenőrzést bevezetni az Ír-szigeten keletkezett uniós külső határon, az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán.

A tárgyalások célja évek óta, hogy Észak-Írország harmonizált árukereskedelmi viszonyrendszerben maradjon az EU egységes belső piacával és vámuniójával úgy, hogy ne alakuljon ki vámhatár Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között.

Az eddigi északír-protokoll részeként az EU ahhoz ragaszkodott ahhoz, hogy valahol legyen határellenőrzés az Egyesült Királyság legnagyobb szigete és a közös piac között. 

A hétfőn bejelentett windsori keretmegállapodást el kell fogadnia a brit parlamentnek is.

Európai Unió
Egyesült Királyság
Nagy-Britannia
Észak-Írország
Ursula von der Leyen
Rishi Sunak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.