Ugrás a tartalomra

Megállapodás Szerbia és Koszovó között a táblák ügyében

2022.11.24
07:56
Forrás
Pannon RTV
Kiegyezett a rendszámtáblák ügyében Belgrád és Pristina. A határidő lejárta előtt pár órával sikerült a két félnek megállapodni, így csökkent a helyzet fokozódásának esélye.

A megállapodás tényét Josep Borrell, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője jelentette be a Twitteren.

Az uniós diplomata közölte: a szerb és a koszovói főtárgyalók megegyeztek a további intézkedésekben: Belgrád felhagy a koszovói városok, települések rendszámtábláinak kiadásával, míg Pristina eláll az átregisztrálással kapcsolatos folyamat folytatásától.

Ezeket a feltételeket Borell már hétfőn közölte, akkor azonban csak Aleksandar Vučić szerb államfő ment abba bele, Albin Kurti koszovói miniszterelnök hajthatatlannak tűnt. Mint akkor fogalmazott: a két fél viszonyának normalizálásáról akart tárgyalni, nem csak a rendszámtáblák ügyének megoldásáról.

Borrell posztjában megköszönte Miroslav Lajcaknak, az EU dialógussal megbízott képviselőjének hathatós közreműködését.

 

Koszovó
Belgrád és Priština közötti párbeszéd
Josep Borrell

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.