Ugrás a tartalomra

Megegyeztek a zárónyilatkozat szövegéről a G20-ak

2019.06.29
11:02
Forrás
hirado.hu
Jelentős véleménykülönbségek ellenére döntöttek az oszakai csúcstalálkozó zárónyilatkozatának szövegéről.

A világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport a jelentős véleménykülönbségek ellenére megegyezett az oszakai csúcstalálkozó közös zárónyilatkozatának szövegéről szombaton.

Angela Merkel német kancellár elmondta: az Egyesült Államok elfogadta, hogy a többiek megerősítik a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény melletti elkötelezettségüket a zárónyilatkozatban. Washington az utolsó percig amellett kardoskodott, hogy ne említsék a dokumentumban a klímakérdést.

Merkel hozzátette: hasonló szövegre kell számítani, mint az előző, Buenos Aires-i csúcstalálkozót lezáró dokumentumé. Ebben az Egyesült Államokat leszámítva mindenki elismerte a párizsi klíma megállapodásban foglaltak megvalósításának fontosságát.

Donald Trump amerikai elnök 2017 nyarán felmondta az egyezményt – amelyet elődje, Barack Obama írt alá, arra hivatkozva, hogy az túl költséges az Egyesült Államoknak.

A megállapodást 2015. december 12-én fogadták el a párizsi klímacsúcson. Az egyezmény aláírói vállalták, hogy fokozott erőfeszítéseket tesznek a globális felmelegedés megállítása érdekében.

G20-csúcstalálkozó
G20-csúcs
Oszaka
zárónyilatkozat

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.