Ugrás a tartalomra

Megemlékezés a Halyard-hadművelet 75. évfordulójáról

2019.09.15
15:53
2019.09.15
23:06
Forrás
Pannon RTV/Tanjug
Óriási segítséget nyújtottak a szövetséges pilótáknak a szerbek a Halyard-hadművelet során, az ország pedig komoly veszteségeket szenvedett a fasizmus elleni harcban - mondta Aleksandar Vučić.

Fotó: Tanjug/Tanja Valic

A Gornji Milanovac közelében lévő Pranjani faluban tartott megemlékezésen a szerb államfő hangsúlyozta, sohasem fogadják el a történelem revízióját, a múlt megváltoztatását, amely szerint a megtámadott szerbek lettek volna az agresszorok ezen a vidéken.

75 évvel ezelőtt, az 1944 második felében lezajlott Halyard-hadműveletben 417 szövetséges pilótát mentettek ki Szerbiából a csetnikek által ellenőrzött területekről. Ez volt a szövetségesek ellenséges vonalak mögötti legnagyobb légihídja a II. világháborúban.

Foto: Tanjug/Szerb Államelnökség

Aleksandar Vučić szerb államfő a Pranjani faluban megtartott megemlékezésen azt mondta, sohasem fogadják el a történelem revízióját, a múlt megváltoztatását, amely szerint a megtámadott szerbek lettek volna az agresszorok ezen a vidéken. A szerb államfő azt mondta, fel kell tenni a kérdést, miért áldozta fel Amerika leghűségesebb szövetségesét, Szerbiát. A szerbeknek pedig azon kell elgondolkodniuk, hogy miért tekintenek ellenségként egy barátra, miután az első és második világháborúban is együtt küzdöttek.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Nem akarom az országot úgy vezetni, hogy Amerika az ellenségünk legyen. Szerbiának már elég vér és pusztulás kijutott, ma már ez az ország munkát akar, utakat, autópályákat. Szerbia jobban akar élni. Ezért is kérem kedves amerikai barátainkat, hogy hallják meg segélykiáltásunkat.” 

Fotó: Tanjug/Tanja Valic

A szerb államfő köszönetet mondott Kyle Scottnak, az Egyesült Államok belgrádi nagykövetének, amiért közelebb hozta egymáshoz Szerbiát és az USA-t, hogy nyitott volt a párbeszédre, amelyek szavai szerint gyakran nagyon nehezek voltak.

Scott mintegy két hét múlva hagyja el Szerbiát, ekkor jár le szolgálati ideje. A nagykövet beszédében azt mondta, Amerika sohasem feledi el a szerbek segítségét, amely a 75 évvel ezelőtti mentőakció során kulcsfontosságúnak bizonyult: „A Halyard hadművelet azt példázza, hogy egyszerű emberekből hogyan lettek hősök. Amikor olyasmiért küzdenek, ami túlmutat egyéni céljaikon.”

A megemlékezésen John Capello, a Halyard Alapítvány elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket.

Fotó: Tanjug/Tanja Valic

A helyszínen Maja Gojković szerb parlamenti házelnök is jelen volt, valamint az egykor kimenekített katonák és pilóták leszármazottai is.

Halyard-hadművelet
Aleksandar Vučić
Gornji Milanovac
Pranjani
Kyle Scott

Most

08:07, Frissítve: 08:52

Napos, de hűvös idő

A 0 és 2 fok közötti délelőtti értékek után, a délután folyamán 11 fokig is felmelegedhet a levegő.

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.