Ugrás a tartalomra
Szerbia Elnöksége

Megérkezett a francia elnök Belgrádba

2019-07-15
16:29
2019-07-16
10:17
Forrás
Szerbiai RTV
A szerb államfővel közösen leplezték le a Vinci cég tábláját.

Nem sokkal fél négy után landolt Emmanuel Macron francia államfő gépe Belgrádban, a Nikola Tesla nemzetközi repülőtéren.

A francia köztársasági elnököt Aleksandar Vučić és a díszőrség fogadta a Nikola Tesla repülőtéren. A szerb államfő régi szerb szokás szerint sóval és kenyérrel kínálta Macront.

Ezután a két államfő leleplezte a Vinci cég tábláját, ugyanis a repülőteret idén februárban vásárolta meg a francia vállalat és 25 éven át üzemelteti.

 

Macron és Vučić rövid sajtótájékoztatót tartott a repülőtéren. Beszéltek a francia beruházások fontosságáról, a két ország diplomáciai kapcsolatáról is. Macron gratulált Novak Đoković teniszsikeréhez is.

Emmanuel Macron, államfő, Franciaország: „Azért jöttem ide, hogy meglátogassam önt, elnök úr, hogy lássam a kormány tagjait, a férfiakat, a nőket, a vállalkozókat, de azért is, hogy beszéljek a szerb néppel, az egész szerb néppel, és hogy elmondjam, mennyire tiszteletben tartom a barátságot, amit Franciaország tanúsít Szerbia iránt.”

Aleksandar Vučić köszönetet mondott az országba érkező francia befektetőkért.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia (SZHP): „Azt szeretném mondani, hogy ez még csak a kezdet a mi különleges együttműködésünkben, és köszönetet szeretnék mondani önnek a Szerbiába vetett hitéért és azért, hogy ösztönözte a befektetőit, hogy a mi országunkba érkezzenek.”

A reptéri események után Emmanuel Macron hivatalos fogadása, ágyúdörrenéssel a Szerbia Palota előtt folytatódott. A fogadáson felcsendült a két ország nemzeti himnusza is, és itt is katonai tiszteletadás várta a francia köztársasági elnököt.

A Szerbia Palota előtt megtartott ünnepélyes fogadás után négyszemközti találkozó kezdődött el a két elnök, Emmanuel Macron és Aleksandar Vučić között. A belgrádi találkozó nagy része zárt ajtók mögött zajlott, az első pár mondatot vehette fel a média. Sajtóinformációk szerint a tanácskozás témái a Belgrád-Pristina párbeszéd, a gazdasági kapcsolatok bővítése és Szerbia európai uniós csatlakozási folyamata voltak. A felek az információk szerint kitértek olyan témákra is, mint a régióban uralkodó helyzet, vagy a két fél közötti korábbi kapcsolatok.

Belgrád
Emmanuel Macron
Szerbia

Most

14:13, Frissítve: 14:23

Fekete Péter a Jadran Színpadon

A pénz beszél, A szerelemhez nem kell szépség, Holdvilágos éjszakán, Lesz maga juszt is az enyém - örök értékű, közismert slágerek csendülnek fel december huszadikán, a szabadkai Jadran színpadon.

Népszerű

Megállapodott a kormány és a Szerbiai Posta

Aláírták a megállapodást a posta munkásainak képviselői, a cég vezetősége és a kormány illetékesei, amellyel megvalósulnak a foglalkoztatottak fizetésemelés iránti igényei.