Ugrás a tartalomra

Megfelelő feltételek teljesítése esetén házi karantén nélkül is átléphető lesz a határ

2020.05.06
15:52
2020.05.06
18:32
Forrás
Pannon RTV
A rendkívüli állapot megszüntetése több kérdést is maga után von. Mikor nyílnak meg a határok és mi lesz az eddig a befogadóközpontokba kényszerített migránsokkal?

Ma került napirendre a rendkívüli állapot eltörléséről szóló határozati javaslat a szerbiai parlamentben. Ez volt a köztársasági képviselőház második ülése a szükségállapot idején. A képviselőket az is érdekelte, hogy mi lesz a rendkívüli állapot eltörlése után.

Parlamenti felszólalásában Pásztor Bálint megköszönte azt, hogy a szerb kormány lehetővé tette a határ menti lakosok ingázását Magyarországra, de feltette a kérdést, mikor utazhat a többi polgár is: „A többi szerbiai polgár is azt kérdezi, mikor lesz lehetséges átlépni a határt a kötelező karantén elrendelése nélkül, amely a rendkívüli helyzet alatt természetesen teljesen indokolt volt, ezt senki sem vonja kétségbe. De kifejezetten nehéz élethelyzetek és drámák vannak egyes polgárok esetében. Főleg a határ menti községekben vannak olyanok, akik bizonyos kezelésekre járnak a határ másik oldalára, megtörténik az is, hogy a családok el vannak szakítva egymástól, megtörténhet, hogy más okokból is, nem csak gazdasági okból át kell menjenek a határon. Ezért azt kérdezném, mikor számíthatnak a polgárok arra, hogy normálisan, meghatározott intézkedések tiszteletben tartásával, de karantén nélkül át tudják lépni a határokat?”

A szerb miniszterelnök a kérdésre válaszolva azt mondta, már beszéltek erről, és a válságstáb hamarosan dönt arról, hogy pontosan milyen feltételek mellett lehet utazni: „Arra számítok, hogy vagy holnap, vagy legkésőbb holnapután, tehát pénteken a válságstáb következő ülésén döntünk erről. Mi tegnap találkoztunk, és abban állapodtunk meg, hogy a válságstáb következő ülésére már pontosan meghatározott intézkedésekkel állunk elő, amelyek alapján beléphetnek az emberek Szerbiába oly módon, hogy nem lesznek 14 napos karanténra kötelezve. Vagy pénteken vagy hétfőn állunk majd elő a pontos javaslattal.”

A miniszterelnök hozzátette, a Szerbiába belépő személyeknek valószínűleg igazolniuk kell, hogy nem fertőzöttek. Tehát vagy egy 24 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük, vagy pedig a határon végeznek majd el ilyen tesztet.

Pásztor Bálint parlamenti felszólalásában a migránsokról is beszélt. A VMSZ köztársasi parlamenti frakcióvezetője elmondta, ismét megjelentek a migránsok Észak-Bácska és Észak-Bánát területén. A helyi polgárok békéje és biztonsága érdekében azt kérdezte, mikor és milyen intézkedéseket tervez a kormány ezzel a gonddal kapcsolatban meghozni? Ana Brnabić szerb miniszterelnök azt válaszolta, már holnap információkkal tudnak szolgálni arról, hogy milyen intézkedéseket hoznak ezzel kapcsolatban.

Ana Brnabić
VMSZ
határátlépés

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.