Ugrás a tartalomra

Meghaladta a 400 ezret a regisztrációt kérelmező határon túliak száma

2018.02.19
10:25
2024.03.19
08:38
Forrás
Pannon RTV
Több mint 412 ezer azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a száma, akiknek beérkezett a regisztrációs kérelme - derül ki a magyar Nemzeti Választási Iroda adataiból.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke budapesti sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy már 8600-an vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe azok közül, akiknek van magyarországi lakcímük. Közülük legtöbben, 1387-en Londonban kívánnak majd szavazni az április 8-i magyarországi országgyűlési választáson. Bálint Csaba beszámolója.

Jelenleg 346 839 magyarországi lakcímmel nem rendelkező, határon túli választópolgár szerepel a névjegyzékben, ők levélben szavazhatnak április 8-án. Azok, akik szavazni szeretnének a magyar országgyűlési választáson, de még nem regisztráltak, március 24-éig tehetik ezt meg. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki az utolsó napokon regisztrál, az nem biztos, hogy időben vissza tudja küldeni levélszavazatát. Legtöbben azt kérték, hogy Romániába, illetve Szerbiába küldje az NVI a regisztrációs értesítést. Előbbi országba 170 446-an, utóbbiba ezt 58 800-an kérték. A regisztrációra a levélben szavazáshoz van szükség. Aki korábban már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania, mert az további tíz évig érvényes. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben és csak országos listára szavazhatnak április 8-án.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta továbbá, hogy azok a választópolgárok, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel, és akik a szavazás napján, nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken szavazhatnak. Négy évvel ezelőtt 97 külképviseleten szavazhatott összesen mintegy 28 ezer választópolgár. Most 117 külképviseleten lehet szavazni, és jelenleg 8605-en szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben. A legtöbben, 1387-en Londonban voksolnának, Münchenben 552-en, Stuttgartban 480-an. A külképviseleti névjegyzékbe március 31-ig lehet jelentkezni.

választás
névjegyzék

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.