Ugrás a tartalomra

Meghosszabbítható lesz a határátkelőhelyek nyitvatartása

2019.02.11
15:45
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
A szerb parlament elé került az a javaslat, amely alapján meghosszabbítható lesz egyes határátkelők munkaideje.

A szerb-magyar határ 175 kilométernyi hosszán összesen 8 átkelő van, ebből csak 3 üzemel megszakítás nélkül. A többi 5 reggel 7 és este 7 óra között tart nyitva. Ezekre az időszakosan működő átkelőhelyekre vonatkozik a jelenleg érvényben lévő törvény módosítása.

Autók, amerre a szem ellát, dudaszó, idegesség és torlódás. Ilyen káosz volt tavaly júliusban a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhelyen. Hosszú autósorokban kígyóztak a hazatérő vendégmunkások és a nyaralni vágyók, visszafelé sem volt jobb a helyzet. Egy šabaci család júliusban Németországból tartott hazafelé. Akkor stábunknak csalódottan nyilatkoztak.

„- Éjjel fél egy óta várakoztunk, amíg ideértünk.
- Ez nagyjából 8 órát jelent?
- Igen, 8 órát vártunk.
- Hogy lehet ezt kibírni?
- Sehogy. Mit tegyünk? Muszáj. Szabadságra megyünk.”

A helyzet a nyári hónapokban és ünnepekkor szinte tarthatatlan. Szerbia és Magyarország között több időszakosan működő határátkelőhely is van, az esti órákban ezek nem fogadnak utazókat.

Ez a Bajmok-Bácsalmás határátkelő, amely az elmúlt években egyre népszerűbb lett, ugyanis alternatív útvonalat jelent többek között a vendégmunkások számára is. Az utazók azt várják, hogy 0-24 óráig tartson nyitva. Erre pedig a múlt héten meg is teremtődtek az infrastrukturális feltételek. Egy korszerű, gyorsabb áthaladást biztosító határépületet adtak át a szerb oldalon. A fejlesztés pedig lehetővé teszi az autóbusz- és a jövőben a teherforgalmat is. Az említett átkelő nyitvatartásának meghosszabbítása a tervek között szerepel.

De vajon mi a helyzet a többi időszakosan működő átkelővel? Amennyiben torlódások alakulnak ki, a most elfogadás előtt álló egyezmény értelmében a magyar és a szerb fél is kérelmezheti a nyitvatartás meghosszabbítását vagy a 24 órás munkaidő bevezetését bármely határátkelőn - részletezte Pék Zoltán. Az eljárást egyszer kell megkötni és jogi alapot teremt a határátkelő munkaidejének módosítására - szögezte le a VMSZ parlamenti képviselője.

Pék Zoltán, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Ha torlódások keletkeznek a kishatárokon, vegyük például a gyálai kishatárátlépőt, hétfőnként állandó jelleggel torlódás van. Ennek alapján érkezik egy felkérés az egyik féltől a másik fél iránt, hogy ha lehet, akkor példának okáért hétvégenként legyen ez a munkaidő hosszabbítva például este 10 óráig. Akkor a két fél megegyezik és meg bírja hosszabbítani a munkaidőt. Szóval ez az egyezmény ezt tartalmazza.”

A szerb pénzügyminiszter a bajmoki átkelő átadásakor elmondta, az elkövetkező egy-két hónapban közös szerb-magyar kormányülést tartanak, ahol a nyitvatartás meghosszabbítása is napirenden szerepel majd.

határátkelő
nyitvatartás
Pék Zoltán
parlament

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.