Ugrás a tartalomra

Megkezdődött az uniós állam- és kormányfők találkozója Brüsszelben

2019.06.30
19:41
2024.03.19
08:47
Forrás
MTI, Tanjug
Az európai uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli brüsszeli csúcsértekezletének egyetlen napirendi pontjaként a főbb intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

Az ülés megnyitása után a résztvevők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztetnek. Ezt követően a munkavacsorán rátérnek hivatalosan is a tisztújítás kérdésére, és megindulhat a kompromisszumkeresés. A cél, hogy az Európai Parlament keddi alakuló üléséig megállapodás szülessen, ugyanis ennek fényében választják majd meg a képviselő-testület elnökét, és így ezt tekintik végső határidőnek.

Fotó: Tanjug/Aris Oikonomou, Pool Photo via AP

Mindhárom uniós intézmény, az Európai Bizottság, a Parlament és a Tanács elnökéről is döntésnek kell születnie a vasárnapi, rendkívüli uniós csúcstalálkozó során, az Európai Központi Bank következő vezetőjéről egy későbbi időpontban határozhatnak - jelentette ki a francia elnök Brüsszelben, a rendkívüli EU-csúcsértekezletre érkezve vasárnap.

Emmanuel Macron szerint két férfinak és két nőnek kell helyet foglalnia a megnevezett négy vezető tisztségben.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Nehéz munka lesz és hosszú időt vesz majd igénybe a kinevezés - fogalmazott Angela Merkel német kancellár az európai uniós csúcstalálkozó előtt. Megpróbálunk konstruktívak lenni, de fontos, hogy elkerüljük a konfliktust az Európai Tanács és a Parlament között - tette hozzá Merkel Brüsszelben.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Nagy-Britannia él uniós tagságával járó jogaival, és teljesíti ebből fakadó kötelezettségeit mindaddig, amíg az Európai Unió teljes jogú tagja - jelentette ki Theresa May brit miniszterelnök Brüsszelben, a rendkívüli EU-csúcsra érkezve vasárnap. Az Egyesült Királyság konstruktív lesz az uniós intézmények vezető tisztségeiről folytatott viták során.

May hozzátette, a brit uniós tagság megszűnését követően országa továbbra is szoros kapcsolatot kíván fenntartani az EU-val, 27 tagországával való együttműködése pedig továbbra is rendkívül fontos lesz.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Riccardo Pareggiani

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a visegrádi négyek kormányfőinek társaságában találkozott Angela Merkel német kancellárral, valamint Emmanuel Macron francia elnökkel is. Orbán Viktor mellett Andrej Babiš cseh, Peter Pellegrini szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök vett részt a találkozón.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Európai Unió
csúcstalálkozó
Brüsszel

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.