Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelic

Megkezdődött a kormányalakítás Szerbiában

2022.10.18
16:44
2022.10.19
07:54
Forrás
Szerbiai RTV
A minisztériumokról szóló törvényről vitáznak a szerbiai parlament képviselői.

A tervek szerint a következő kormánynak 25 minisztériuma lesz, ami néggyel több mint korábban. Egyes összevont tárcák ugyanis ezentúl önállóvá válnak, de teljesen új minisztérium is lesz. Az erről szóló vita várhatóan egész héten tart majd.

Tanjug/Rade prelic

A kereskedelem, a telekommunikáció és turisztika eddig egy minisztérium hatáskörébe tartozott Szerbiában, mostantól azonban ezek az ágazatok külön külön tárcát kapnak majd, ezenkívül pedig a sport is önálló minisztériumként fog majd működni, az ifjúsági ügyek ugyanis ezentúl a turisztikai minisztérium hatáskörébe tartoznak majd. Ezenkívül az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési minisztérium is kettéválik. Az eddigi 21 minisztérium helyett 25 lesz Szerbiában. Az ellenzéki képviselők egy része szerint válságos időkben, hiba ennyi minisztériumot megalakítani, sőt bizonyos tárcák pedig könnyen fölöslegessé válhatnak.

Aleksandar Olenik, köztársasági parlamenti képviselő, Európai régiók - Vajdaság, Szandzsák, Preševo-völgy: „Számunka az európai integrációért felelős minisztérium a legfontosabb. Eddig is volt, most is lesz, ez pedig jó. Azonban felmerül a kérdés, hogy mivel foglalkozik majd ez a minisztérium? Ha nem vezetjük be az Oroszország elleni szankciókat most azonnal, akkor ennek a minisztériumnak nincs oka, hogy létezzen ebben a törvényben, mert nincs munkája, amit elvégezhet.”

Tanjug/Rade Prelic

A minisztériumokról szóló törvény előterjesztője szerint az Oroszország ellen bevezetett szankciók tönkretennék a szerb gazdaságot. A fellépő energiahiány miatt ugyanis kivonulnának az uniós cégek az országból - mondta Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője. „A gazdaságunk 80%-a az Európai Unión alapszik, de ennek a gazdaságnak a 99%-a azon az energián alapszik, ami Oroszországból érkezik Szerbiába. Akkor mi itt a különbség? Nem is értem. Az országunk népének, akiket nem engednek szabadon élni, mi a különbség a között, hogy azt mondják majd nekünk, hogy nem feleltetek meg és nem hallgattatok a tanácsainkra, amit Nyugatról küldtünk, így az emberek munka nélkül maradnak és tönkre megy a gazdaság, vagy hogy a gyárakat bezárják, mert nincs orosz energia?”

A Vajdasági Magyar Szövetség frakciója támogatni fogja a minisztériumokról szóló törvényt - mondta Kovács Elvira, a párt köztársasági parlamenti frakcióvezető-helyettese. „Mindenekelőtt úgy gondoljuk, hogy jól kiegyensúlyozott. Mindenképpen üdvözöljük a minisztériumok szerkezetén belül az emberi-, kisebbségi jogokért és társadalmi párbeszédért felelős minisztériumot, ez rendkívül fontos. Emellett az európai integrációért felelős minisztérium és legalább ennyire fontos a családgondozási és demográfiai minisztérium. Másrészről az is jó, hogy nagyobb figyelmet és forrást kaptak bizony kérdések az új minisztériumok létrejöttével. Külön üdvözöljük a közberuházási minisztériumot, a bel- és külkereskedelmi minisztériumot, az oktatási minisztériumot és az információs és távközlési minisztériumot.”

A minisztériumokról szóló törvényről várhatóan napokon keresztül vitáznak majd a képviselők, szavazás pénteken vagy szombaton valószínű.

kormányalakítás
parlament

Most

10:21

Erkel Ferenc-est a nagybecskereki leánykollégiumban

Erkel Ferencre, Himnuszunk zeneszerzőjére emlékeztek tegnap este a nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban. A magyar kultúra napja alkalmából megtartott rendezvényt a kollégium a helyi Petőfi MME-vel közösen szervezte meg.
20:32, Frissítve: 20:52

Hetvenezren várólistán

Csaknem hetvenezren vannak a kórházak várólistáján Szerbiában. Egy komplikált csípő vagy térdműtétre akár 10 évet is várni kell az állami betegellátásban.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.