Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a Szerbia és Bulgária közötti gázösszekötő építése

2023.02.01
13:46
2023.02.01
16:19
Forrás
Szerbiai RTV
Szerbiában 109 kilométer hosszú lesz a gázvezeték, a két országon áthaladó teljes hossza pedig 170 kilométer. A projekt az EU tagországainak szempontjából is fontos. Évente 1,8 milliárd köbméter földgáz szállítása történik majd a vezetéken keresztül.

Az építkezés elkezdésénél ott volt Aleksandar Vučić szerb és Rumen Radev bolgár elnök is. Vučić kiemelte, nemcsak a két nép és ország számára fontos ez a nap. Szerinte ez a beruházás az egész régiónak jelentős.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Itt 1,8 milliárd köbméter gáz tud majd áthaladni évente, de mivel kétirányú, ezért Szerbián 150 millió köbméter gáz haladhat majd át évente. A későbbiekben növelnünk kell a kapacitásainkat.”

A vezeték kiépítésének összértéke 85,5 millió euró. Ebből az Európai Fejlesztési Bank 25 milliót biztosít hitel formájában, az Európai Unió 49,6 milliót vissza nem térítendő eszközként, míg a fennmaradt összeget Szerbia fedezi. A munkálatok magukban foglalják a Niš és a bulgáriai Dimitrovgrad közötti szakasz kétirányú fővezetékének megépítését, valamint négy mérő- és szabályozó állomás és támogató létesítmény létrehozását is.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ez fontos európai projekt, mert képesek leszünk ellátni más országokat is a Nyugat-Balkán térségében. Ezzel tranzitországgá válunk, ahogyan nekünk is Bulgária. Bulgária nagyon megbízható ország. A nehéz körülmények között egyetlen egyszer sem volt gondunk vele a tranzit tekintetében.”

A tervek szerint az összeköttetés az idei év közepére készül el. A Niš és a bulgáriai Dimitrovgrad közötti vezeték kivitelezésére vonatkozó megállapodást egyébként 2010-ben írták alá a felek.

gázvezeték
építés
Szerbia
Bulgária

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.