Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelić

Megkezdődött a szerbiai parlament alakuló ülése

2022.08.01
10:29
2022.08.01
12:08
Forrás
Pannon RTV
Az ülés a szerb himnusszal kezdődött, de mielőtt még hitelesítették volna a képviselők mandátumát, és a politikusok letették volna az esküjüket, szünetet rendeltek el.

Az ülést egyelőre a korelnök, a 81 éves Vladeta Janković, az Együtt Szerbia győzelméért lista képviselője vezet.

A 250 képviselő ma egyelőre nem szavaz semmiről, csak az esküjüket teszik le, a házelnököt, a helyetteseit, és a parlamenti bizottságok tagjait csak holnap választják meg. Az új parlamentnek várhatóan 16 frakciója lesz.

A Vajdasági Magyar Szövetség frakcióját a jövőben is dr. Pásztor Bálint vezeti. Az ülés előtt a politikus azt mondta: továbbra is a vajdasági magyarság számára fontos ügyek, a helyi önkormányzatok fejlesztése, valamint a migráció elleni küzdelem lesz a párt homlokterében, amikor a belgrádi érdekérvényesítésről van szó.

parlament
alakuló ülés
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ
Dr. Pásztor Bálint

Most

20:32, Frissítve: 20:52

Hetvenezren várólistán

Csaknem hetvenezren vannak a kórházak várólistáján Szerbiában. Egy komplikált csípő vagy térdműtétre akár 10 évet is várni kell az állami betegellátásban.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.