Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Megközelítőleg 36 százalékos volt a részvétel a magyar nemzeti tanácsi választáson

2018-11-05
13:09
2018-11-05
16:24
Forrás
Pannon RTV
Az előzetes, nem hivatalos eredmények szerint pedig a Magyar Összefogás listája 30, míg a Magyar Mozgalom listája 5 mandátumot szerzett a testületben.

Országszerte megközelítőleg fél millió lakos élhetett szavazati jogával, ebből mintegy 130 ezren a Magyar Nemzeti Tanács tagjait választhatták meg.

Szerbiában a legnagyobb lélekszámú nemzeti közösség a magyar. A részvételi arány azt is jelenti, hogy a vasárnapi szavazáson a magyarok vettek részt a legtömegesebben. 2010-ben volt először közvetlen nemzeti közösségi választás Szerbiában. Akkor a jogosult magyarok 55,46 százaléka járult az urnák elé, négy évvel később, 2014-ben 40,6 százaléka, most, a 2018-as voksoláson pedig néhány százalékkel kevesebb, 36%-a. Ez még nem végleges adat.

A választáson 2 lista indult, a Magyar Összefogás és a Magyar Mozgalom - Zsoldos Ferenc lista. Az első előzetes, nem hivatalos eredmények szerint a 35 mandátumból a Magyar Összefogás lista 30-at szerzett meg, a Magyar Mozgalom 5-öt. Ez azt jelenti, hogy várhatóan nem változik a Magyar Nemzeti Tanács vezetése az elkövetkező négy évben.

A Köztársasági Választási Bizottság szerint a szavazás szabálysértések nélkül zajlott. Kisebb fennakadások amiatt voltak, mert néhány polgár az urnákhoz járult, azonban nem szerepelt a a külön választói névjegyzéken, illetve olyanra volt még példa, hogy valaki egy másik kisebbség névjegyzékén szerepelt, nem a magyaron. Ladóczki Gyula, tag, Köztársasági Választási Bizottság: „Itt az észak-bácskai körzetben nem tapasztaltunk szabálysértéseket. A Választási Bizottság az urnák lezárását követően 96 órán belül, legkésőbb 96 órán belül köteles megjelentetni a végeredményeket, tehát csütörtök este 8 óráig, amennyiben nem kerül sor valamely nemzeti kisebbség esetében valamely szavazóhelyen a szavazás megismétlésére.”

Ladóczki Gyula hozzátette, az eredmények Hivatalos Közlönyben való megjelenése után 20 napon belül meg kell alakulniuk az új testületeknek. A nemzeti tanácsok a Szerbiában élő kisebbségek országos önkormányzati szerve. A közösségek ezen a testületen keresztül valósíthatják meg a kulturális autonómiához való jogukat, a testület jogköre a művelődés, a tájékoztatás, a nyelvhasználat és az oktatás területére terjed ki.

Magyar Összefogás
Magyar Mozgalom

Most

14:44

Ma van a zacskómentes világnap

Július harmadika a zacskómentes világnap. Célja rávilágítani arra, hogy az esetek túlnyomó többségében elkerülhetők az egyszer használatos műanyagzacskók.

Népszerű