Ugrás a tartalomra

Megnevezte az új kormány fő céljait és kihívásait a szerb államfő

2020.10.05
22:21
2020.10.05
22:33
Forrás
Szerbiai RTV, MTI
Az új szerb kormány három fő célját nevezte meg Aleksandar Vučić esti sajtótájékoztatóján.

Növelni kell Szerbia gazdasági erejét, az életszínvonalnak továbbra is emelkednie kell, még ha ez lehetetlennek is tűnik a legtöbb országban a koronavírus-járvány idején. Folytatni kell a már megkezdett fejlesztéseket, az utak, vasutak építését, és még újabb projektekbe kell kezdeni - szögezte le a szerb elnök. Aláhúzta, erősíteni kell az ország védelmi erejét és az egészségügyet.

A külpolitikai célokról szólva rámutatott, az eurointegráció, a stratégiai partnerekkel fenntartott viszony ápolása is fontos helyet kap az új kormány feladatai között.

A legnagyobb kihívás, amivel szembesülünk, az Koszovó kérdése. Gondoskodnunk kell az ott élő állampolgárainkról, az ott élő gyermekeinkről, akiket az utóbbi időben ismét atrocitás ért - hangsúlyozta.

A másik nagy kihívást az egészségügyi helyzet és a közelgő tél jelenti.

A harmadik nagy kérdés pedig az, hogyan válaszoljunk a gazdasági kihívásokra a járvány idején, ilyen körülmények között, lezárt határok mellett hogyan tartsuk a kapcsolatot az Európai Unióval, illetve az egész világgal - fogalmazott a szerb államfő.

Nagy változásokat jelentett be a közvállalatok esetében is.

Arra kérte a köztársasági parlamentet, hogy támogassák Ana Brnabićot és kabinetjét.

A koalíciós partnerekről ezúttal nem beszélt, várhatóan néhány napon belül kiderül, kik, melyik pártok alkotják majd az új kormányt. Jelentős változásokat vár a kabinetben, főleg a Szerb Haladó Pártról esetében - fűzte hozzá.

Aleksandar Vučić
kormány
Szerbia
célok
kihívások
Ana Brnabić
kormányalakítás
gazdaság
egészségügy
védelmi
Koszovó

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.