Ugrás a tartalomra
ülés
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Megnövekedett Vajdaság idei költségvetése

2018-06-19
14:57
2018-06-20
07:53
Forrás
Pannon RTV
2,6 milliárd dinárral nő Vajdaság idei költségvetése. Erről szól a vonatkozó módosítási javaslat, amely ma került a tartományi képviselők elé.

A költségvetés módosítása után a tartományi büdzsé összességében 73 milliárd dinárt tesz ki. A tervek szerint a pluszpénzt gazdaságfejlesztésre, mezőgazdaságra, szociális védelemre, turizmusra és más befektetésekre költik. Az ellenzék szerint ennek ellenére ez a büdzsé nem biztosítja Vajdaság fejlődését. A hatalmi koalíció képviselői aláhúzták a vitában, hogy a költségvetés növekedése a tartomány gazdasági fejlődéséről tesz tanúbizonyságot.

Milenko Jovanov, tartományi frakcióvezető, Szerb Haladó Párt: „Amikor 2015-ben elfogadtuk a 2016-os évre vonatkozó költségvetést, az 57 milliárd dinár volt. Ma, a büdzsé módosítását követően 73 milliárd dinár áll rendelkezésünkre. Mindössze két év alatt tehát 16 milliárd dinárt nőtt Vajdaság költségvetése.”

elnökség

A tartományi parlament ülésén meghatározták Vajdaság jeles dátumait. Ezek közé tartozik november 25-e. 1918-ban ezen a napon tartották a nagy nemzetgyűlést Újvidéken, amikor döntés született Bácska, Bánát és Baranya Szerb Királysághoz való csatolásáról. További tartományi jelentőségű nap lett még május 15-e, 1848-ban ezen a napon Karlócán kihirdették a Szerb Vajdaság megalapítását, valamint december 10-e, az emberi jogok napja.

Milenko Jovanov, tartományi frakcióvezető, Szerb Haladó Párt: „A Tartományi Parlament döntésével meghatároztuk azokat a dátumokat, amelyek mindenki számára jelentősek, akik Szerbiában, azon belül Vajdaságban élnek. Ezekben a napokban kitüntetéseket adunk át és ünnepélyes keretek között tekintünk vissza a múltra, így pedig közösen tekintünk a jövőbe és együtt tárgyalunk a jövőről.”

A tartományi jelentőségű dátumokról szóló döntést több párt is kifogásolta. A Szerb Radikális Párt szerint a határozatnak nincs jogi alapja. A VMDK tartományi képviselője is bírálta a javaslatot.

Csonka Áron, tartományi képviselő, VMDK: „A határozat harmadik szakasza is elfogadhatatlan számunkra, hiszen ott egy köztársasági törvényre hivatkozva, a kisebbségek szabadságáról és szabadságjogairól szóló törvényre, amely alapján már a nemzeti közösségeknek már meg van határozva, hogy melyek azok az ünnepnapok amelyeket ünnepelnek. Ebben a határozatban a magyar közösség részére csak augusztus 20-a, vagyis Szent István napjának az ünnepe van javasolva.”
 

Vajdaság többnemzetiségű régió, ahol évszázadokra visszamenőleg több nemzetiség él együtt - hangsúlyozta az ülésen Pásztor István. A Tartományi Képviselőház elnöke kifejtette: ez a sokszínűség nem csak egymás szokásainak, illetve kultúrájának és vallásának elfogadásáról szól. Azt is tényként kell elfogadni, hogy a közös történelem vonatkozásban egy-egy történelmi dátum megítélése mást jelenthet a különböző nemzetek számára.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Másnak is meg kell adnunk azt a jogot, hogy saját maguk határozzák meg a saját nemzeti identitásuk szempontjából fontos ünnepeket. Erre teszünk mi most itt kísérletet ennek a döntésnek a támogatásával. Mi ezzel a döntéssel nem veszítünk semmit se. A dátumok vonatkozásában kialakult meggyőződésünk és álláspontunk nem változik. Ezeket az álláspontokat ma is és az elkövetkező időkben is, amikor ezek a megemlékezések lesznek, el fogjuk mondani. De ugyanakkor elfogadjuk azt is, hogy mások bizonyos dátumok vonatkozásában mást gondolnak.”
 

A Vajdasági Képviselőház ülésén napirenden szerepelt még egy lengyel régióval való együttműködésről szóló, továbbá egyes tartományi alapokkal kapcsolatos döntés is.

Vajdaság
költségvetés

Most

01:14, Frissítve: 01:22

Tombol a hőség Észak-Európában is

A szikkadt aljnövényzet sok helyütt lángra kapott Svédországban - az elmúlt két évtized legsúlyosabb erdőtüzei pusztítanak még a Sarkkörön túl is.
01:09

Pokoli hőség Japánban

Már Meteorológiai figyelmeztetést adtak ki Japánban, ahol a hőhullám legalább 30 emberrel végzett. A hőséggel összefüggő rosszullétek miatt több ezren kerültek kórházba az elmúlt két hétben.

Népszerű

Orbánt fogadja Pásztor István

Orbán Viktor Szabadkán

Megérkezett Szabadkára Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök először Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével találkozott a VMSZ székházában.
FIDESZ - KDNP

Országosan tarolt a Fidesz

Országgyűlési választásokat tartottak Magyarországon. Az Index hírportál szerint országosan tarolt a Fidesz, Budapesten pedig a baloldalra szavaztak többen.