Ugrás a tartalomra
ülés
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Megnövekedett Vajdaság idei költségvetése

2018-06-19
14:57
2018-06-20
07:53
Forrás
Pannon RTV
2,6 milliárd dinárral nő Vajdaság idei költségvetése. Erről szól a vonatkozó módosítási javaslat, amely ma került a tartományi képviselők elé.

A költségvetés módosítása után a tartományi büdzsé összességében 73 milliárd dinárt tesz ki. A tervek szerint a pluszpénzt gazdaságfejlesztésre, mezőgazdaságra, szociális védelemre, turizmusra és más befektetésekre költik. Az ellenzék szerint ennek ellenére ez a büdzsé nem biztosítja Vajdaság fejlődését. A hatalmi koalíció képviselői aláhúzták a vitában, hogy a költségvetés növekedése a tartomány gazdasági fejlődéséről tesz tanúbizonyságot.

Milenko Jovanov, tartományi frakcióvezető, Szerb Haladó Párt: „Amikor 2015-ben elfogadtuk a 2016-os évre vonatkozó költségvetést, az 57 milliárd dinár volt. Ma, a büdzsé módosítását követően 73 milliárd dinár áll rendelkezésünkre. Mindössze két év alatt tehát 16 milliárd dinárt nőtt Vajdaság költségvetése.”

elnökség

A tartományi parlament ülésén meghatározták Vajdaság jeles dátumait. Ezek közé tartozik november 25-e. 1918-ban ezen a napon tartották a nagy nemzetgyűlést Újvidéken, amikor döntés született Bácska, Bánát és Baranya Szerb Királysághoz való csatolásáról. További tartományi jelentőségű nap lett még május 15-e, 1848-ban ezen a napon Karlócán kihirdették a Szerb Vajdaság megalapítását, valamint december 10-e, az emberi jogok napja.

Milenko Jovanov, tartományi frakcióvezető, Szerb Haladó Párt: „A Tartományi Parlament döntésével meghatároztuk azokat a dátumokat, amelyek mindenki számára jelentősek, akik Szerbiában, azon belül Vajdaságban élnek. Ezekben a napokban kitüntetéseket adunk át és ünnepélyes keretek között tekintünk vissza a múltra, így pedig közösen tekintünk a jövőbe és együtt tárgyalunk a jövőről.”

A tartományi jelentőségű dátumokról szóló döntést több párt is kifogásolta. A Szerb Radikális Párt szerint a határozatnak nincs jogi alapja. A VMDK tartományi képviselője is bírálta a javaslatot.

Csonka Áron, tartományi képviselő, VMDK: „A határozat harmadik szakasza is elfogadhatatlan számunkra, hiszen ott egy köztársasági törvényre hivatkozva, a kisebbségek szabadságáról és szabadságjogairól szóló törvényre, amely alapján már a nemzeti közösségeknek már meg van határozva, hogy melyek azok az ünnepnapok amelyeket ünnepelnek. Ebben a határozatban a magyar közösség részére csak augusztus 20-a, vagyis Szent István napjának az ünnepe van javasolva.”
 

Vajdaság többnemzetiségű régió, ahol évszázadokra visszamenőleg több nemzetiség él együtt - hangsúlyozta az ülésen Pásztor István. A Tartományi Képviselőház elnöke kifejtette: ez a sokszínűség nem csak egymás szokásainak, illetve kultúrájának és vallásának elfogadásáról szól. Azt is tényként kell elfogadni, hogy a közös történelem vonatkozásban egy-egy történelmi dátum megítélése mást jelenthet a különböző nemzetek számára.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Másnak is meg kell adnunk azt a jogot, hogy saját maguk határozzák meg a saját nemzeti identitásuk szempontjából fontos ünnepeket. Erre teszünk mi most itt kísérletet ennek a döntésnek a támogatásával. Mi ezzel a döntéssel nem veszítünk semmit se. A dátumok vonatkozásában kialakult meggyőződésünk és álláspontunk nem változik. Ezeket az álláspontokat ma is és az elkövetkező időkben is, amikor ezek a megemlékezések lesznek, el fogjuk mondani. De ugyanakkor elfogadjuk azt is, hogy mások bizonyos dátumok vonatkozásában mást gondolnak.”
 

A Vajdasági Képviselőház ülésén napirenden szerepelt még egy lengyel régióval való együttműködésről szóló, továbbá egyes tartományi alapokkal kapcsolatos döntés is.

Vajdaság
költségvetés

Most

Népszerű

Orbánt fogadja Pásztor István

Orbán Viktor Szabadkán

Megérkezett Szabadkára Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök először Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével találkozott a VMSZ székházában.
FIDESZ - KDNP

Országosan tarolt a Fidesz

Országgyűlési választásokat tartottak Magyarországon. Az Index hírportál szerint országosan tarolt a Fidesz, Budapesten pedig a baloldalra szavaztak többen.