Ugrás a tartalomra

Megnyílt az egyes számú klaszter, és teljesültek a feltételek a 3-ashoz és a 4-eshez is

2021.06.23
10:04
2021.06.23
17:27
Forrás
Pannon RTV
Megnyílt az egyes számú klaszter, és megvannak a feltételek, hogy a 3-as és a 4-es is megnyíljon - számolt be Ana Brnabić szerb kormányfő Luxemburgban, ahol az EU-Szerbia kormányközi konferencián vesz részt.

A szerb miniszterelnök beszámolt arról is, hogy Szerbia teljesített minden olyan elvárást, amely a 3. és 4. klaszter megnyitásához szükséges. Ana Brnabić hangsúlyozta, Szerbia folytatja a reformokat.

A legmagasabb politikai szinten képviseltette magát Szerbia Luxemburgban, ahol a szerb kormány tagjai az EU-Szerbia kormányközi konferencián vettek részt. Egyébként Szerbiának már új módszertan szerint kell folytatnia a tárgyalásokat az EU-val. Ennek értelmében a 35 tárgyalási fejezet helyett hat tematikus egységbe csoportosítják az elvárásokat. Az első klaszterbe az alapértékek tartoznak.

Jadranka Joksimović, szerb eurointegrációért felelős miniszter: „Mától új módszertan szerint folynak majd a tárgyalások az EU-val. Részt vettünk a politikai kormányközi konferencián, Szerbia a legmagasabb szinten képviseltette magát, tehát a szerb kormányfő részvételével, ami a legmagasabb politikai szint. Többek között megállapítottuk, ahogy a kormányfő és az uniós bővítési biztos mondták, hogy az egyes számú klasztert, a politikai kritériumok legfontosabb részét, az egyes klasztert, a jogállamiság alapjainak fejezetét, már ténylegesen megnyitottuk.”

Ana Brnabić, szerb kormányfő megköszönte Portugália segítségét Szerbia EU-tagsága felé vezető útján. Elmondta, jelentős támogatást és pozitív visszajelzést kapott a tagállamok tisztviselőitől, miután beszámolt Szerbia reformjairól, főként a jogállamiság kapcsán.

„Úgy térünk vissza Belgrádba, hogy az egyes számú klasztert megnyitottuk, és hogy Szerbia teljesített mindent, amit elvártak tőle, mindent, amit kértek tőle ahhoz, hogy megnyíljon még két klaszter is: a harmadik és a negyedik. Mi pedig folytatjuk a reformjainkat. A figyelmünk középpontjában továbbra is a jogállamiság áll és abban reménykedünk, hogy az EU szlovén elnökség során, az év végéig sikerül megnyitni még két klasztert.”

Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos elmondta, hogy a bővítési bizottság tagjai készek segíteni Szerbiának a csatlakozási folyamatában.

„Láttuk, hogy Szerbiában figyelemreméltó az előrehaladás a jogállamiság terén, a hármas és a négyes klaszter kérdésében. Abban reménykedem, hogy mindez új momentumot, helyzetet teremt mindannyiunk számára. Sőt arra a következtetésre jutottunk, az új módszertan szerint, hogy az első számú klaszter már megnyílt, tehát tovább léphetünk a szlovén elnökség során, hogy fokozzuk a csatlakozási folyamat dinamikáját. Ehhez azonban az szükséges, hogy Szerbia teljesítsen, azt hiszem, ez is egy erős üzenet, amelyet a kormányfő hallhatott mindannyiunktól. Természetesen mi a bővítési bizottságból készek vagyunk segíteni Szerbiának, hogy még gyorsabb legyen a folyamat.”

Ana Brnabić hangsúlyozta, Szerbiában folytatódnak a reformok, attól függetlenül, hogy megnyílnak-e majd a klaszterek vagy nem, hiszen Szerbia elkötelezett az európai útján.

Ana Brnabić
EU
Szerbia
klaszter

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.