Ugrás a tartalomra

Megnyíltak a szavazóhelyek Szerbia-szerte

2020.06.21
10:35
2020.06.21
11:06
Forrás
Pannon RTV, MTI
Ma háromszintű választást tartanak Szerbiában.

Köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten is voksolunk. Szavazati joga ezúttal 6 és fél millió lakosnak van, ők a több mint 8 ezer szavazóhelyek egyikén adhatják le voksukat a 21 lista - 12 párt és 9 koalíció -, egyikére. A szavazóhelyek 7-kor nyitnak, személyi igazolvánnyal, vagy ennek hiányában útlevéllel lehet szavazni, az értesítő nem feltétlenül szükséges. Egészségügyi maszk sem kötelező, csak ajánlott, azzal, hogy a választási bizottságok tagjai, valamint a megfigyelők kötelesek maszkot és kesztyűt viselni. A szavazóhelyek 20 órakor zárnak, addig kampánycsend van. Az első, nem hivatalos eredmények 22 óra körül várhatók, a végleges eredményeket pedig várhatóan legkésőbb a jövő csütörtökig közzéteszik.

A szavazójoggal rendelkező, valamivel több mint 6,5 millió szerb állampolgár összesen 21 lista közül választhat az országos parlamenti választáson, míg a vajdasági tartomány 1,69 millió választópolgára 9 lista jelöltjeire adhatja le voksát. Emellett Szerbia összes önkormányzatában is választást tartanak, kivéve Belgrádban, ahol legutóbb két évvel ezelőtt járultak az urnákhoz az állampolgárok.

A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez a tizenkettedik parlamenti választás.

Szerbia területén összesen 8253 helyen, míg a világ más országaiban 43 helyen lehet szavazni.

Az alkotmány értelmében a választási eredmények kihirdetését követő 30 napon belül meg kell tartani az első parlamenti ülést, az új összetételű törvényhozásnak pedig három hónapja van a kormány kinevezésére, különben új választásokat kell kiírni.

Választások 2020
szavazóhely
Szerbia
Vajdaság
önkormányzati
tartományi

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.