Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Megoldódott a nemzeti tanácsi törvény és a kulturális törvény összehangolása

2023.03.21
18:14
2023.03.21
18:29
Forrás
Pannon RTV
Azon intézmények igazgató bizottságába, amelyeket több nemzeti tanács nyilvánított kiemelt jelentőségűvé, az összes adott kisebbségi önkormányzat kinevezhet egy-egy tagot.

A hírt a Magyar Nemzeti Tanács vezetőivel való találkozóját követően jelentette be dr. Pásztor Bálint. A szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke hozzátette: ezzel sikerült megoldani az évek óta fennálló problémát. A kultúráról szóló törvény ugyanis ezt korábban nem tette lehetővé.

A Köztársasági Művelődési Minisztérium változtatott a korábbi álláspontján azt követően, hogy február 14-én Maja Gojković művelődési miniszterrel tárgyaltak a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács illetékesei. Az új jogértelmezés szerint 14 év után teljes egészében sikerült összhangba hozni a kultúráról szóló jogszabályt a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT: „Átmeneti jelleggel már megoldódott a probléma, ugyanis március 14-én a Művelődési Minisztérium kiadott egy jogi értelmezést, amelynek értelmében már most is, a törvénymódosítás befejeztét megelőzően, úgy kell értelmezni a kultúráról szóló törvényt, hogy azon intézmények esetében, amelyeket több nemzeti tanács nyilvánított ki kiemelt jelentőségűvé, az összes nemzeti tanács kinevezhet egy-egy tagot ezeknek az intézményeknek az igazgató bizottságába. Ez azt jelenti, hogy sikerült kimozdítani ezt a hatalmas problémát a holtpontról."

Az új Magyar Nemzeti Tanács megalakulása óta már négy rendes ülésen van túl, azóta új stratégiák kidolgozása van folyamatban. Az MNT az önkormányzatokkal is jó kapcsolatokra törekszik. Első alkalommal a szabadkai városvezetéshez látogatott.

Fremond Árpád, elnök, MNT: „Fontos az, hogy az elkövetkező időszakban az óvodahálózatok kapcsán is történnek előrelépések, és mi az MNT ülésén tudjuk támogatni. Illetve nagyon fontos, hogy minden kiemelt jelentőségű intézmény mellett a Kortárs Galériát tervezzük kiemelt jelentőségű intézménnyé nyilvánítani. Azt hiszem, hogy ennek sem lesz semmilyen akadálya, ez a fontos intézmény számunkra."

Az új Magyar Nemzeti Tanács küldöttsége további önkormányzatokba is ellátogat, a tervek között szerepel, hogy egyeztessenek az óbecsei és kishegyesi vezetéssel is.

Magyar Nemzeti Tanács
MNT
kulturális törvény
nemzeti tanácsi törvény
Fremond Árpád
Dr. Pásztor Bálint

Most

13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű