Ugrás a tartalomra

Mégsem tölti Montenegróban a szentestét a szerb elnök

2020.01.04
10:59
2020.02.28
16:27
Forrás
Szerbiai RTV, Blic
Nem megy látogatóba Montenegróba, és nem várja a pravoszláv karácsonyt az ott élő szerbekkel – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić.

Elmondta, abban, hogy ott a helyi szerbekkel imádkozzon, semmi különös nincs. Szavai szerint sokan mégis úgy vélik, hogy ottléte olaj lenne a tűzre, ezt pedig nem akarja. A döntést azután hozta meg, hogy ma reggel egyeztetett Irinej szerb pátriárkával.

A montenegrói helyzetről és karácsonyi montenegrói látogatásáról egyeztetett a szerb elnök a pravoszláv egyházfővel zárt ajtók mögött. A montenegrói látogatása csak fokozná az ellentéteket, ezért döntött úgy, hogy nem utazik. Leszögezte: „Azért hoztam meg ezt a döntést, mert biztos vagyok benne, hogy összetűzéseket váltana ki. Én pedig nem szeretnék összetűzéseket. Nem azért, mert félek. Magamért egyáltalán nem aggódom. Azért, mert tudom, hogy egyesek ezt kihasználnák, hogy ártsanak a szerb népnek Montenegróban.”

Kép: Elnökség, Szerbia

Szerbia elnöke elmondta: küzd azért, hogy a szerb nép megmaradjon Montenegróban, és ezentúl sokkal jobban támogatja majd őket, azt pedig elképesztőnek tartja, hogy valaki a NATO haderejével fenyegesse csak azért, mert együtt akart imádkozni a montenegrói szerbekkel: „Azt kívánom népünknek Montenegróban, hogy békében és vidámságban töltse a legörömtelibb keresztény ünnepet, a karácsonyt. Mi itt a szívünkben együtt leszünk velük. Számíthatnak a támogatásra mindenféle tekintetben a béke, az identitás, a nyelv és az írás megőrzésében a jövőben mindig.”

Aleksandar Vučić kifejtette, Koszovóba sem tervez látogatást az ünnepek idejére, mert úgy véli, hogy letartóztatnák.

Fotó: Szerb Pravoszláv Egyház Montenegrói-tengermelléki Érsekség

Csendben, gyertyákkal a kezükben tiltakoztak a montenegrói szerbek Montenegró több városában is az elmúlt héten. Egy hete fogadták el azt az egyházügyi törvényt, amely szerint a vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanjaik voltak 1918 előtt, azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott a Jugoszláv Királysághoz. A szerb ortodox egyház szerint emiatt a pravoszláv egyház jelentős ingatlanokat, középkori templomokat és kolostorokat veszíthet el.

Montenegró
Irinej
pátriárka
szenteste
pravoszláv
Aleksandar Vučić

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.