Ugrás a tartalomra
Szerbiai RTV

Megszavazták a népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló törvény módosítását

2021.12.10
14:15
2021.12.10
17:44
Forrás
Pannon RTV
Sürgősségi eljárásban megszavazta a köztársasági parlament a népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló törvény módosítását.

A változtatások a következők: eltörlik az aláírások hitelesítésének a díját, a választási bizottságokban pedig nem csak a pártok delegáltjai, hanem a népszavazás előterjesztői is részt vehetnek, illetve egy adott kérdésben lebonyolított népszavazás négy évig nem ismételhető meg. Ezek azok a módosítások, amelyeket a szerb államfő korábban kért. A módosított törvény már szombaton, azaz holnap hatályba léphet. A jelenlévő képviselők mindegyike igennel szavazott a javaslatra. Ivica Dačić, a köztársasági parlament elnöke a szavazást megelőzően a szerb köztévének elmondta: a módosítások nem érintik a január 16-ára meghirdetett népszavazást, amikor is az alkotmány módosításáról fognak majd döntést hozni a polgárok: „Ez nem érinti a mostani népszavazást. Ennek a népszavazásnak a célja az alkotmányos változtatások, az igazságügy függetlenítése és minden kérdés már tisztázva van. A jövőbeli népszavazásokon, azaz a népi kezdeményezések miatt történő döntéshozatalok alkalmával a népszavazást kezdeményezők képviselői jelen lehetnek majd azokban a hatóságokban, amelyek a választási bizottság, adminisztráció hatásköreibe tartoznak.”

köztársasági parlament
köztársasági parlamenti képviselő
népszavazás
népi kezdeményezés
törvény
törvény módosítás
törvények
törvénymódosítás

Most

17:07, Frissítve: 19:56

A boroké és a halaké volt a főszerep Horgoson

Minőségi borok, ízletes halételek várták a látogatókat szombat délután Horgoson. A Proleter Horgászegyesület halászléfőző versenyt szervezett, a Szent Orbán Borlovagrend pedig borkóstolással várta az ínyenceket.

Népszerű

Ítéletidő volt Vajdaságban tegnap este

Jég is esett több településen. Néhol annyira felgyülemlett az esővíz, hogy autóval is nehezen lehetett közlekedni. Az előrejelzések szerint a hétvégén is esős, felhős időjárás várható térségünkben.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.