Ugrás a tartalomra
europa.eu

Megszületett a Brexit-megállapodás

2019.10.17
16:50
2020.04.19
17:15
Forrás
Pannon RTV
Boris Johnson brit miniszterelnök és az Európai Unió vezetői ma délelőtt állapodtak meg Nagy-Britannia kilépésének feltételeiről.

Szakértők szerint azonban Boris Johnson könnyen kerülhet ugyanabba a helyzetbe, mint elődje, Theresa May, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy az alsóházi képviselők többsége támogatni fogja.

europa.eu

Az északír unionisták is bejelentették, nem támogatják Boris Johnson javaslatát, mert nem értenek egyet az abban foglalt, ír–északír határra vonatkozó vámszabály- és áfatervekkel. Michel Barnier az EU főtárgyalója beszélt arról, hogy Észak-Írország az Egyesült Királyság vámterületén marad, ezért részesülni fog az Egyesült Királyság jövőbeli kereskedelempolitikájából: „Az Egyesült Királyság hatóságai alkalmazhatják az Egyesült Királyság tarifáit a harmadik országokból származó termékekre, mindaddig, amíg az Észak-Írországba belépő áruk nem veszélyeztetik az egységes piacunkra történő belépést. Az egységes piacra való belépés kockázatának kitett áruk esetében az Egyesült Királyság hatóságai az EU tarifáit alkalmazzák.”

europa.eu

Az Egyesült Királyság kilépéséről szóló dokumentum most a londoni parlament jóváhagyására vár. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke üdvözölte a Brexit végeredményét: „Nagyon boldogok vagyunk, mindenki az Egyesült Királyság jóváhagyott kilépésén dolgozott. Most meg kell vizsgálnunk a szövegeket, a Tanács, majd a westminsteri parlament is meghozza döntését. Az Európai Parlament természetesen kész megtenni, ami tőle telik.”

europa.eu

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke szerint ez egy fair és kiegyensúlyozott megállapodás, bizonyítéka annak az elkötelezettségnek, amivel a megoldást keresték.

kivállás
Egyesült Királyság
Anglia
Nagy-Britannia
Brexit
Európai Unió

Most

19:50, Frissítve: 20:01

Osztrák, francia és brit szecesszió a magyar fővárosban

A szecesszió szó hallatán sokaknak Szabadka jut eszébe annak városképe miatt. Ugyanakkor Budapest is rejteget szecessziós kincseket. Ha nem is az épületek kinézetében, a Ráth György-villában biztosan rábukkanhatnak a századforduló kincseire.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Világszerte erdőtüzek pusztítanak

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Európa nyugati részén és ázsiai határán, valamint az Egyesült Államok nyugati részén és Szibériában is.