Ugrás a tartalomra
europa.eu

Megszületett a Brexit-megállapodás

2019-10-17
16:50
2020-04-19
17:15
Forrás
Pannon RTV
Boris Johnson brit miniszterelnök és az Európai Unió vezetői ma délelőtt állapodtak meg Nagy-Britannia kilépésének feltételeiről.

Szakértők szerint azonban Boris Johnson könnyen kerülhet ugyanabba a helyzetbe, mint elődje, Theresa May, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy az alsóházi képviselők többsége támogatni fogja.

Az északír unionisták is bejelentették, nem támogatják Boris Johnson javaslatát, mert nem értenek egyet az abban foglalt, ír–északír határra vonatkozó vámszabály- és áfatervekkel. Michel Barnier az EU főtárgyalója beszélt arról, hogy Észak-Írország az Egyesült Királyság vámterületén marad, ezért részesülni fog az Egyesült Királyság jövőbeli kereskedelempolitikájából: „Az Egyesült Királyság hatóságai alkalmazhatják az Egyesült Királyság tarifáit a harmadik országokból származó termékekre, mindaddig, amíg az Észak-Írországba belépő áruk nem veszélyeztetik az egységes piacunkra történő belépést. Az egységes piacra való belépés kockázatának kitett áruk esetében az Egyesült Királyság hatóságai az EU tarifáit alkalmazzák.”

Az Egyesült Királyság kilépéséről szóló dokumentum most a londoni parlament jóváhagyására vár. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke üdvözölte a Brexit végeredményét: „Nagyon boldogok vagyunk, mindenki az Egyesült Királyság jóváhagyott kilépésén dolgozott. Most meg kell vizsgálnunk a szövegeket, a Tanács, majd a westminsteri parlament is meghozza döntését. Az Európai Parlament természetesen kész megtenni, ami tőle telik.”

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke szerint ez egy fair és kiegyensúlyozott megállapodás, bizonyítéka annak az elkötelezettségnek, amivel a megoldást keresték.

kivállás
Egyesült Királyság
Anglia
Nagy-Britannia
Brexit
Európai Unió

Most

17:31

Szibériában is meleg volt a június

Rekordmagas volt a júniusi átlaghőmérséklet a szibériai sarkvidéken - ez derül ki az Európai Unió Földet és a klímaváltozást megfigyelő kutatóprogramjának adataiból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.