Ugrás a tartalomra
europa.eu

Megszületett a Brexit-megállapodás

2019-10-17
16:50
2019-10-17
18:43
Forrás
Pannon RTV
Boris Johnson brit miniszterelnök és az Európai Unió vezetői ma délelőtt állapodtak meg Nagy-Britannia kilépésének feltételeiről.

Szakértők szerint azonban Boris Johnson könnyen kerülhet ugyanabba a helyzetbe, mint elődje, Theresa May, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy az alsóházi képviselők többsége támogatni fogja.

Az északír unionisták is bejelentették, nem támogatják Boris Johnson javaslatát, mert nem értenek egyet az abban foglalt, ír–északír határra vonatkozó vámszabály- és áfatervekkel. Michel Barnier az EU főtárgyalója beszélt arról, hogy Észak-Írország az Egyesült Királyság vámterületén marad, ezért részesülni fog az Egyesült Királyság jövőbeli kereskedelempolitikájából: „Az Egyesült Királyság hatóságai alkalmazhatják az Egyesült Királyság tarifáit a harmadik országokból származó termékekre, mindaddig, amíg az Észak-Írországba belépő áruk nem veszélyeztetik az egységes piacunkra történő belépést. Az egységes piacra való belépés kockázatának kitett áruk esetében az Egyesült Királyság hatóságai az EU tarifáit alkalmazzák.”

Az Egyesült Királyság kilépéséről szóló dokumentum most a londoni parlament jóváhagyására vár. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke üdvözölte a Brexit végeredményét: „Nagyon boldogok vagyunk, mindenki az Egyesült Királyság jóváhagyott kilépésén dolgozott. Most meg kell vizsgálnunk a szövegeket, a Tanács, majd a westminsteri parlament is meghozza döntését. Az Európai Parlament természetesen kész megtenni, ami tőle telik.”

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke szerint ez egy fair és kiegyensúlyozott megállapodás, bizonyítéka annak az elkötelezettségnek, amivel a megoldást keresték.

Brexit
Európai Unió
kivállás
Egyesült Királyság
Anglia
Nagy-Britannia

Most

17:27, Frissítve: 18:01

Átadták az Andex Kft. üzemét Palicson

A zöldség és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó, valamint hűtőházzal és szeszfőzdével is felszerelt gyár megvalósulását a Magyar Kormány és a Prosperitati Alapítvány támogatta.
13:46, Frissítve: 17:51

Gyermekkortól óvjuk szemünk világát!

Ingyenes szemészeti ellenőrzést tartottak a gyermekek világnapja alkalmából a szabadkai Kuća zdravlja szemészeti központban. A vizsgálatra 4 és 12 év közötti gyerekeket és szüleiket várták.

Népszerű

Bomba robbant a szabadkai Borsalino kávézóban

Ma hajnalban robbanás rázta meg a szabadkai sugárút környékét, a Borsalino kávézóban történt a detonáció. Ismeretlen tettesek kis méretű robbanószerkezetet dobtak a vendéglátóipari egységbe.