Ugrás a tartalomra

Megszületett a megállapodás Brüsszelben

2020.07.21
11:14
2020.07.21
16:25
Forrás
Pannon RTV
Maratoni, négy napon át tartó tárgyalássorozatot követően sikeresen megállapodtak az Európai Unió állam- és kormányfői az EU költségvetéséről és a helyreállítási alapról.

A brüsszeli EU-csúcs több megvitatásra került kérdése közül a következő hét év költségvetése volt a legfontosabb, valamint a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomag.

A megállapodás értelmében az Európai Unió 2021-2027 közötti költségvetése 1074 milliárd euró, ezt egy 750 milliárd eurós helyreállítási alappal egészítik ki. Ebből 390 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás lesz az eredetileg tervezett 500 milliárd helyett, a maradék összeget pedig kölcsönként vehetik fel a tagállamok. A koronavírus-járvány okozta válság utáni gazdasági helyreállítást és az ellenálló képesség erősítését segítő pénzügyi eszköz keretösszegét 560 milliárdról 672,5 milliárd euróra emelte az Európai Tanács. Charles Michel, a tanács elnöke sikeresnek nevezte a több napos ülést: „A pénzről tárgyaltunk. De természetesen ez sokkal többről szól, mint a pénz. Ez munkavállalókról és a családokról, a munkájukról, az egészségükről és a jólétükről szól. Úgy gondolom, hogy ez a megállapodás kulcsfontosságú pillanat Európa útján, ugyanakkor ez a jövő felé is repít majd minket.”

Magyarország 3 milliárd euróval több uniós forrást fog kapni az elkövetkezendő hét évben - ezt sikerként könyvelte el Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök emellett még a nyugat-balkáni régió uniós integrációjára és a bővítésre szánt támogatások mértékét emelte ki kedd reggeli sajtótájékoztatóján:
„A bővítés kérdése és az Európai Unió bővítésének finanszírozása szintén bekerült, méghozzá a számok nyelvén a költségvetésbe. Nagyon sok okból, az a költségvetés, amely, mondjuk úgy, a külpolitika tekintetében volt megalapozva, azt visszavágták, kivéve egyetlen egy sort, ez pedig a Nyugat-Balkán európai uniós integrációja. E tekintetben is tehát 10 százalékban nőtt az összeg, úgyhogy nagyon jó munkát végeztünk a nyugat-balkáni országok érdekében és az ottani nemzetek érdekében.”

A csúccsal kapcsolatban Orbán Viktor egyebek között azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország és Lengyelország is megvédte nemzeti büszkeségét. A költségvetéssel kapcsolatos döntéseket egyébként még az Európai Parlamentnek, valamint a tagállami törvényhozó hatalmaknak is el kell fogadniuk.

Brüsszel
EU-csúcs
Európai Unió
megállapodás
költségvetés

Most

15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.
14:41, Frissítve: 15:46

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.