Ugrás a tartalomra

Megtartotta 31. rendes ülését az MNT

2018.02.26
15:53
2018.02.26
17:42
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Nemzeti Tanács tagjai megvitatták az elmúlt évben végrehajtott terveket és programokat, valamint beszámoltak arról, hogy a testület költségvetése hogyan alakult tavaly.

Az ülés elején 26 tanácstag volt jelen, azaz határozatképes volt az MNT - állapította meg Hajnal Jenő, a testület elnöke. Miután Tari István apróbb javításokat kért a 30. ülés jegyzőkönyvében, azt egyhangúlag elfogadták. Felvezető beszédében Hajnal Jenő kiemelte: 2018 második felében nemzeti tanácsi választások esedékesek Szerbiában.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Az előttünk álló hónapok kisebbségvédelmi és kisebbségi jogérvényesítési szempontból például sorsdöntőek lesznek. Elég, ha csak a szerbiai kisebbségi kerettörvény, a nemzeti kisebbségekről szóló törvény módosítására, a magyarországi és a nemzeti tanácsi választásokra, valamint a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezés kimenetelére gondolunk.”

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke kiemelte: 2017-ben 56 ülést tartott és 304 döntést hozott a Végrehajtó Bizottság az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás és a hivatalos nyelvhasználat területén. Hozzátette: nagyon sokat járták a terepet, mert az ott szerzett tapasztalatok segítenek a munkájuk során. Figyelemmel kísérték az elmúlt év során az országos tanügyi tanács munkáját, több alkalommal részt vettek a nemzeti tanácsok koordinációs bizottságának ülésén, tárgyalásokat folytattak az oktatási minisztériummal és számos más, a vajdasági magyarság oktatási, kulturális és más szempontból jelentős intézményeinek képviselőivel. Elmondta, 2017 szeptemberében 1500 tanszercsomagot biztosított az MNT a tanévkezdő magyar kisiskolásoknak. A Végrehajtó Bizottság elnöke a 2017-es évi költségvetésről is beszámolt.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A tanács 2017-es évi költségvetése 1 milliárd 199 millió 476 ezer 766 dinárra vonatkozott. A bevételek 1 milliárd 176 millió 487 ezer 139 dinár összegben valósultak meg, ami a tervezett összeg mintegy 98 százaléka. Az eltérések az év végén érkezett támogatások átváltásából, valamint a betervezett, de a 2017-es évben nem megérkezett támogatásokból erednek.”

Az ellenzék szerint ugyan javult a nemzeti tanács munkája az elmúlt időszakban, de még mindig sok a hiányosság. Zsoldos Ferenc elmondta, a kultúra és az oktatás területén sokat elért az MNT. A tájékoztatással kapcsolatban azonban vannak fenntartásai, mert szerinte nem valósul meg a sajtószabadság. A nyelvhasználat helyzete is romlott - emelte ki a Magyar Mozgalom képviselője.

Zsoldos Ferenc, tag, MNT (Magyar Mozgalom): „A nyelvhasználatot ha nézzük, itt egyértelműen visszalépés van. Eleve, ha nézzük, ez volt a negyedik legkisebb terület korábban is. De vannak rendezvények meg folytatódtak a rendezvények, összességében tartalmilag a helyzetünk romlott és úgy érzem, az MNT ezzel nem foglalkozott annyira.”

Az ellenzéki képviselők részéről olyan kritikák is megfogalmazódtak, amelyek szerint az MNT még mindig nem foglalkozott kellőképpen az elvándorlás kérdésével. A Magyar Nemzeti Tanács soron következő ülését várhatóan húsvét után tartják majd.

Magyar Nemzeti Tanács
Hajnal Jenő
Jerasz Anikó
Zsoldos Ferenc

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.