Ugrás a tartalomra

Megtartotta 33. rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács

2022.09.23
17:37
2022.09.23
21:09
Forrás
Pannon RTV
Egyebek mellett több, az MNT által alapított intézmények munka- és pénzügyi tervét is megvitatták, valamint a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitásáról is döntöttek a tanács tagjai.

Elfogadták a Hét Nap Lapkiadó Kft. 2022. évi pénzügyi tervének módosítását is.

Az egyik napirendi pont Hét Nap Lapkiadó Kft. 2022. évi pénzügyi terve módosításának jóváhagyása volt. A tervezett négymillió 800 ezer dináros támogatás 11 millió 695 ezer dinárra módosul.

László Edit, igazgató, Hét Nap Lapkiadó Kft.: „Az igényelt összeg teljes egészében célirányos, a következő tételeket érinti: négy darab komplett személyi számítógép, legális programokkal, új nagyobb tárhelyű szerver vásárlása, tördelői program három éves előfizetése, nyomdaköltség és közbeszerzés útján történő szolgálati autó vásárlása.”

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház 2023. évi munka- és pénzügyi tervét is jóváhagyta a Magyar Nemzeti Tanács.

Urbán András, megbízott igazgató, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka: „Ami a tartalmi programot illeti, még ebben a 2022-es évben kezdjük el az előadást és 2023-as évben jön ki, illetve az utolsó, negyedik előadás, azt 2023-ban kezdjük és 2024-ben jön ki. A tervezett produkciók: Hegymegi Máté, budapesti rendező munkája a Föld fia című darab. Zlatko Pavković a művészettel, az ember, amikor művésszé válik, szerzői projekttel foglalkozna, amit a Sterija játékokkal közös produkcióban valósítanánk meg. Jómagam rendezném a Csend költészete című előadást, ami a színházi hanggal foglalkozna, illetve Olja Đorđević és Dušan Kovačević a Harmadik Radovan komédiájával foglalkozna, ami a jövő év végén lenne.”

A 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitásáról is döntöttek a tanács tagjai.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságtól kaptunk minden kérelmet, amelyek kapcsán minden esetben pozitív véleményt adtunk. Összességében 11 általános iskola és 24 középiskola esetében támogattuk az első osztályok, az elsős tagozatok megnyitását.”

Az ülés végén elhangzott, a november 13-i nemzeti tanácsi választásokig még kétszer ül össze ebben az összetételében a Magyar Nemzeti Tanács.

A péntek esti Közügyek vendége volt Hajnal Jenő, az MNT leköszönő elnöke.

Magyar Nemzeti Tanács
MNT
Urbán András
Jerasz Anikó
László Edit
Hajnal Jenő

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:29, Frissítve: 20:24

Rekordturizmus

Az a 2 millió 100 ezer turista, aki az elmúlt évben Szerbiába látogatott egy érdekes és elsősorban biztonságos országba érkezett - mondta Belgrádban Aleksandar Vučić.
19:01, Frissítve: 20:04

Dragan Đilas Szabadkán ünnepelt

Elégedett a Szerbia az erőszak ellen tömörülés december 17-i választási eredményeivel Dragan Đilas. A Szabadság és Igazságosság Pártja elnöke a szabadkai városi szervezet harmadik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vett részt.
18:11, Frissítve: 20:07

Aranytollakkal ékeskedhetnek

Aranytoll kitüntetéssel díjaztak újságírókat a Vajdasági Televízió új épületében. A 2021-es és '22-es év legjobbjai vehették át a plaketteket.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.