Ugrás a tartalomra

Megújuló energiaforrásokról a parlamentben

2021.04.15
14:44
2021.04.15
17:45
Forrás
Pannon RTV
A megújuló energiaforrásokról beszélt a szerbiai parlament mai ülésén Kovács Elvira.

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselője emlékeztetett, hogy a 15. uniós csatlakozási fejezet is erre a témakörre, vagyis az energetikára vonatkozik. Az Európai Bizottság megállapította, hogy Szerbia az elmúlt időszakban jelentős fejlődést ért el e téren, emellett azonban további változásokra van szükség, amelyeknek összhangban kell lenniük az uniós előírásokkal.

Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Mi mindenképpen üdvözöljük az energiahatékonyságról és az energiaforrások racionális felhasználásról meghozott törvényt, amely az Európai Bizottság tanácsának egyfajta megvalósulását képezi, amely az Európai Bizottság tavaly októberi jelentésében is benne van, a 15-ös energetikára vonatkozó csatlakozási fejezettel kapcsolatosan.”

Energetikai témákkal kapcsolatosan szólalt fel a szerbiai parlament mai ülésén Gyivánovity Dániel is. A Vajdasági Magyar Szövetség képviselője egyebek mellett a kőolaj-kitermelésről is beszélt. A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi törvények szerint a kőolaj kitermelésből származó profit után 7%-os járulékot kell fizetnie a kitermelőknek, a NIS kőolajipari vállalat azonban csak 3%-os részt fizet, ugyanis egy korábbi megállapodás erre lehetőséget ad az orosz többségtulajdonnal rendelkező cégnek. Gyivánovity beszédében elmondta, hogy a kőolaj-kitermelés több vajdasági községet is érint, amelynek polgárai jelentősebb részesedést szeretnének kapni a jelenlegitől. A mostani törvény szerint ugyanis az említett 3%-os profitból származó járulék mindössze 40%-a illeti meg azokat a községeket, ahol a kitermelés zajlik, 10%-a tartomány, míg 50% a köztársasági büdzsébe folyik.

Gyivánovity Dániel, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „A NIS 2008 óta az orosz Gazprom Neft többségi tulajdonába van. A többségi részvénycsomag eladása pedig egy Szerbia és Oroszország közötti megállapodás alapján történt. Ennek egyik rendelkezése szerint a NIS kiváltságos szerepben van, amely alapján 3%-os járulékot fizet a kőolaj-kitermelésből származó profitból. Tehát a NIS-re azok az adókötelezettségek vonatkoznak, amelyek a Szerbia és Oroszország között létrejött megállapodás idején voltak érvényben, és a cégre semmiféle adónövekedés nem vonatkozik, mindaddig, amíg a megállapodásban foglalt projektek nem vállnak kifizetődővé, azonban a kőolaj-kitermelés jelentősen megnövekedett a privatizációt megelőző periódushoz képest.”

Mintegy százezer építőipari dolgozónak adhat munkát a jövőben az a projekt, amelynek köszönhetően a polgárok 50 százalékos támogatás mellett cserélhetik otthonukban az elöregedett nyílászáróikat - mondta Pék Zoltán a szerbiai köztársasági parlament mai ülésén. A VMSZ képviselője hozzátette, hogy személyes tapasztaltai is arról tanúskodnak, hogy az ablakok és ajtók cseréjével jelentős megtakarítás érhető el a fűtés terén. Pék Zoltán szerint a tetőre szerelhető szoláris panelek is nagyban hozzájárulhatnak a környezetszennyezés csökkenéséhez, a megújuló energiaforrások alkalmazását támogatni kell - tette hozzá a politikus.

Pék Zoltán, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Úgy gondoljuk, hogy támogatást kell adni a polgároknak és a jogi személyeknek is, akik az épületeik felújítása során ilyen elemeket szerelnek fel, illetve hogy az újonnan készülő épületekre is ilyen szoláris paneleket helyezzenek el.”

Az energiatakarékosság egyebek mellett javítja a gazdaság versenyképességét, csökkenti az előállítási költségeket, illetve eleget tesz az uniós elvárásoknak is, ezért a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői támogatják az energiahatékonyságról és az energia racionális felhasználásáról szóló törvényt - hangsúlyozta a szerbiai parlament mai ülésén Ökrész Rozália. A VMSZ képviselője emlékeztetett, hogy ennek a törvénynek a célja a zöld energia használatának növelése, illetve a fosszilis anyagokból nyert elektromos energia mennyiségének csökkentése, ezzel csökkentve a természetre és a klímára gyakorolt negatív hatásokat is.

Kovács Elvira
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.