Ugrás a tartalomra

Megválasztották a tartományi kormányt

2020.10.29
20:01
2020.10.29
22:41
Forrás
Pannon RTV
Az elnök Igor Mirović lett. A vajdasági oktatási titkár a VMSZ soraiból került ki, Szakállas Zsolt személyében.

Két ülést tartottak ma a Tartományi Képviselőházban. Az első ülésen a tartományi bizottságok tagjait és elnökeit választották meg, míg a második ülésen a képviselők a tartományi kormányt szavazták meg. Utóbbi esetében 101 képviselő szavazott a javaslat mellett, míg 10-en ellene.

A Vajdasági Magyar Szövetség soraiból Pásztor István a tartomány alkotmányjogi helyzetével foglalkozó bizottságot, Csikós László pedig a nemzetek közötti viszonyokkal foglalkozó bizottságot fogja vezetni a következő időszakban. Emellett a VMSZ további 16 tagja vesz majd részt a tartományi bizottságok munkájában a továbbiakban. A pártnak egyébként 11 képviselője van az új Tartományi Képviselőházban. Bagi Boján, tartományi frakcióvezető, VMSZ: „A Vajdasági Magyar Szövetség eddig is tagja volt a tartományi kormánynak. A mi alapvető hozzáállásunk az, hogy ott kell lennünk és ott kell ülnünk a döntéshozatali asztalnál, mert csak így tudjuk segíteni és így tudunk hozzátenni a közösségünkhöz és a közösségi élethez. Most is támogatni fogjuk a tartományi kormányt, amelynek Igor Mirović úr személyében van elnöke.”

A VMSZ mellett a Szerbiai Szocialista Párt is támogatta a kormány megalakulását, míg a Vajdasági Front és a Szerb Radikális Párt nem. A radikálisok egyebek között azt nehezményezték, hogy mint mondták, a kormány az utolsó pillanatokban alakult meg, illetve szerintük több korábban beígért befektetés elmaradt. A Vajdasági Front koalíciójának képviselői a tartomány finanszírozása kapcsán fogalmaztak meg kritikát. Branislav Bogaroški, tartományi frakcióvezető, Vajdasági Front: „Nem a feladata a tartományi adminisztrációnak, hogy elköltse a Belgrádból ideérkező pénzösszegeket, remélve, hogy ezek esetében meg lesz a 7 százalék, vagy ahhoz közeli, hanem az a feladata, hogy egy olyan törvényi és stratégiai környezetet biztosítson, amely lehetőséget biztosít Vajdaság Autonóm Tartomány stabil finanszírozására.”

A tartományi kormányt végül megszavazták a képviselők. A most megalakult tartományi kormány folytonosságot ígér, ami azért is jó, mert így nem kell időveszteséggel számolni a szavazópolgárok által megerősített rendszer további működésében – mondta Pásztor István. A Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke fontosnak tartja, hogy a tartományi oktatási titkárság vezetését Szakállas Zsolt veszi át. A VMSZ emellett minden bizonnyal a tartományi mezőgazdasági titkárságnál és a tartományi sport- és ifjúságügyi titkárságnál is titkárhelyettes pozíciót tölthet be, nyolc segédtitkára lesz, illetve kettő kivételével minden tartományi titkárság munkájában részt vesz. Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház (VMSZ): „Amit ki kell emelni a koalíciós tárgyalások eredményeként: ahogy megnőtt a Vajdasági Magyar Szövetség támogatottsága a tartományi választásokon megközelítőleg úgy fog növekedni a Vajdasági Magyar Szövetség szerepvállalása, mozgástere és lehetőségrendszere a kormány struktúráján belül.”

Pásztor István elmondta azt is, hogy ő jelenleg semmilyen jelét nem látja annak, hogy az újonnan megválasztott tartományi kormány ne tudjon négy évig működni. Hozzátette: szerinte a vajdasági kormány elsődleges prioritása a napi aktuális kihívások megválaszolása lesz.

 Igor Mirović még kormányalakítóként délelőtt ismertette az új titkárjelölteket, majd pedig a Tartományi Képviselőház ülésén terjesztette be expozéját. Akárcsak a szerbiai, így a vajdasági is, a folytonosság kormánya lesz - jelentette ki Mirović. Azt mondta, a legfontosabb cél az egység.

Igor Mirović kormányalakító felterjesztését Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke indokolta meg. Azt üzente, ezt a napot a tartományi parlament munkájának ünnepeként éli meg. A folytonosság fontos társadalmi érték, elsősorban a tudás és a tapasztalat továbbvitele. Ez a kontinuitás, és Mirović újbóli kinevezése a tartományi kormány élére, Vajdaság felvirágoztatásának biztosítéka - mondta Pásztor István. Hozzátette: Igor Mirović nagy politikai és gazdasági tapasztalattal rendelkezik.

Expozéjában Igor Mirović az egységet jelölte meg legfontosabb célként. Szerinte bebizonyosodott, hogy most, a 2020-as évben az egység különösen jelentőssé vált.

Igor Mirović, tartományi kormányalakító, SZHP: „Ez az az év, amelyben egy nagy világméretű válsággal nézünk szembe. Ezért talán most jobban, mint eddig bármikor, azon kell fáradoznunk, hogy az egység elvét alakítsuk ki. Ennek az egységnek mély, szimbolikus jelentősége van. Az egység itt van köztünk, és azok között is, akik nincsenek itt. Egység a polgárokkal, a társadalmi csoportokkal és kategóriákkal. És különösen fontos az az egység, ami a szerb nép és a nemzeti közösségek viszonya között van, és ennek a legfontosabb elvnek kell lennie, amely áthatja a munkánk minden szegmensét.”

A tartományi kormányalakító további célként jelölte meg a projektek megvalósítása körüli egyetértést, Vajdaság gazdasági fejlődését, a közműfejlesztési nagyberuházásokat, a pénzeszközök észszerű felhasználását és a törvények tiszteletben tartását. Expozéjában külön kitért a mezőgazdasági beruházásokra és fejlesztésekre.

Igor Mirović, tartományi kormányalakító, SZHP: „A figyelem középpontjába elsősorban a kis és közepes gazdaságokat kell helyezni. A nagy gazdaságoknak van elegendő saját eszközük, ők a mostani krízishelyzetben is, a felhalmozott pénzeszközeik segítségével beruházhatnak és fejleszthetnek, mi pedig folytatni fogjuk azt, és ez már az új mezőgazdasági titkár feladata, hogy a kis és közepes gazdaságoknak lehetővé tegyük, hogy akár megismételjék ezt az évet. Itt arra gondolok, hogy ez az év nagyon jó volt a mezőgazdasági termelők számára.”

Az egészségügyi intézmények felújítása is az új tartományi kormány prioritásai közé tartozik.Igor Mirović, tartományi kormányalakító, SZHP: „Folytatjuk a kórházak felszerelését, és ebben a mandátumban is kijelöljük azokat a regionális kórházakat, amelyekre már van kész tervdokumentációnk, Szabadkától, Zomboron át, Nagykikindáig, amelyek felújítása el is kezdődhet.”

Az új tartományi kormány egészségügyi titkára marad a haladó párti Zoran Gojković. Párttársa, Dragana Milošević megtartja a művelődési, tájékoztatási és vallási közösségekkel való kapcsolattartásért felelős titkári posztját. Nincs változás az urbanisztikai és környezetvédelmi titkár személyében sem, a Szerb Haladó Párt kádere, Vladimir Galić marad a tisztségén, akárcsak Smiljka Jovanović is, aki pénzügyi titkár a tartományi kormányban. A felsőfokú oktatási és tudományos-kutatással megbízott titkárságot változatlanul Zoran Milošević vezeti. Ők valamennyien a Szerb Haladó Párt tagjai. Marad tisztségében Predrag Vuletić, tartományi szociálpolitikai, népesedési és nemek egyenjogúságával megbízott titkár, ő a Szocialisták Mozgalmának kádere.

A haladó párti Ognjen Bjelić átveszi az energetikai, építésügyi és közlekedési titkárság irányítását, míg a gazdasági és idegenforgalmi titkár Nenad Ivanišević, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt tagja lesz. Čedomir Božić, az SZHP tagja látja el a mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkári teendőket, míg párttársa, Dane Basta sport- és ifjúsági titkár lesz. A tartományi oktatási titkár a VMSZ soraiból került ki, Szakállas Zsolt személyében. Ő lesz a vajdasági kormány egyik alelnöke. Aleksandar Sofić, a Szerb Haladó Párt kádere a regionális fejlesztéssel, interregionális együttműködéssel és helyi önkormányzatokkal megbízott titkárság élén áll majd. Branko Ćurčić, a Szerbiai Szocialista Párt politikusa pedig az egyik tartományi kormányalelnök lesz titkári funkció nélkül.

tartományi képviselőház
Igor Mirović

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.