Ugrás a tartalomra

A megvalósult tervekről, programokról, költségvetésről az MNT ülésén

2020.02.21
16:06
2020.02.21
22:34
Forrás
Pannon RTV
Ülésezett a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az MNT tagjai szavazattöbbséggel elfogadták a tanács 2019-re vonatkozó pénzügyi beszámolóját és zárszámadását.

A napirendi pontok között szerepelt egyebek között még több intézmény pénzügyi- , munka- , vagy programtervének véleményezése, illetve jóváhagyása.

A Magyar Nemzeti Tanács 12. rendes ülésén megvitatták az elmúlt évben megvalósított terveket és programokat, illetve beszámoltak arról is, miként alakult tavaly a tanács költségvetése. Az MNT 2019. évi költségvetése több mint egymilliárd százhárommillió dinár volt. A költségvetés bevételi oldala mintegy 72 százalékban valósult meg a tervezetthez képest.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT (Magyar Összefogás): „A költségvetésünk kiadási oldala 504 millió 475 ezer 105 dinár. A bevételi oldal a kiadási oldaltól 288 millió 317 ezer 581 dinárral kevesebb, amely a programok nem naptári évhez köthető megvalósulásából adódó különbség, és ez a összeg a 2020-as évi költségvetésben, a 2019-es évi fel nem használt eszközök elnevezés tétel alatt található majd meg.”

Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom képviselője pozitívumként említette az MNT programjainak folyamatosságát és azoknak a bővítését. Hozzátette ugyanakkor, hogy leginkább a tájékoztatás és a nyelvhasználat területén jelentkeznek hiányosságok: „A stratégiai tervezés úgy látom, hogy eltűnt az MNT életéből. Tudom, hogy benne volt a tavalyi évben, meg benne van az idei évben a terveknek az elkészítése, de erről én még nem látok semmit sem. Nem értem, hogy ez miért lassult le. Ez legalább két évtizeden keresztül adóssága volt a délvidéki magyarságnak, hogy nem voltak stratégiái, mert, hogy ad hoc fejlesztések valósultak meg. Aztán lettek stratégiák, de aztán ezek elhalványultak.”

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke hangsúlyozta, a tanács által tovább vitt koncepciók és az eszközölt finomítások jelzik, hogy az MNT stratégiában gondolkodik: „Az, hogy stratégiában gondolkodik a Magyar Nemzeti Tanács, nem hiszem, hogy megkérdőjelezhető. Ha arra gondolok, hogy 2014-ben jött létre Magyarországon a Magyar Nyelvstratégiai Intézet és azt vártuk, hogy a nyelvi tervezés és a hivatalos nyelvhasználati összefüggéseket, hogyan tudjuk használni, hogy egységes Kárpát-medencében tudjunk gondolkodni a nyelvhasználat és a nyelvi tervezés terén, ez nem úgy valósult meg. Hamarosan leteszünk olyan dokumentumokat az asztalra, amelyek alapján már komolyan tudunk erről vitázni, hiszen az idei tervben ezek már szerepelnek.”

Az ülésen egy vitát követően az MNT elfogadta a Pannónia Alapítvány 2019. évi munka- és pénzügyi beszámolóját is. Bodzsoni István, a Pannónia Alapítvány igazgatója kiemelte, sikerült felszámolni az eddigi adósságokat, befejeződtek a Pannon Médiaház körüli munkálatok, valamint a Pannon RTV műsorszolgáltatása is bővült. Az ülésen szó esett még több, más vajdasági magyar intézmény működési és pénzügyi tervéről is.

Hajnal Jenővel a Közügyek című műsorunkban Loboda Árpád beszélgetett.

Magyar Nemzeti Tanács
Jerasz Anikó
Hajnal Jenő
Zsoldos Ferenc

Most

13:35

Ma van Szent György napja

Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja, az állattartók ilyenkor hajtották ki a juhokat és a szarvasmarhákat.
13:18, Frissítve: 13:25

Minden cseppje aranyat ér

Megérkezett a gazdák által várva várt csapadék. Vajdaság legnagyobb részén 10 és 15 milliméter közötti eső hullott az elmúlt egy napban.
11:14, Frissítve: 13:09

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nemcsak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.