Ugrás a tartalomra

Mélyíteni kell a Szerbia és Montenegró közötti gazdasági együttműködést

2018.05.16
18:27
2018.05.16
20:51
Forrás
Pannon RTV
2017-ben a cserekereskedelem Szerbia és Montenegró között meghaladta a 170 millió eurót.

Ez csaknem 10 százalékkal több 2016-hoz képest– hangzott el Újvidéken, a Vajdasági Gazdasági Kamara és a Montenegrói Gazdasági Kamara közös üzleti fórumán. A szakmai találkozón szerbiai és montenegrói gazdasági szakemberek mérlegelték a két ország között megvalósuló gazdasági együttműködés továbbmélyítésének lehetőségeit.

Vajdaság és Montenegró között 2017-ben mintegy 174 millió euró értékű cserekereskedelem valósult meg, ami több mint 9 százalékos növekedést jelent a korábbi eredményekhez képest.

Đorđe Milićević, tartományi kormányalelnök: „Hiszem, hogy ez a pozitív növekedési tendencia nemcsak folytatódik, hanem jelentősen fokozódik is. A tartományi kormány pedig, biztosíthatom Önöket, a saját hatáskörein belül továbbra is maximálisan hozzájárul majd ehhez a folyamathoz.”

 

Szerbia és Montenegró között főként a turizmus területén lehetne még jobb eredményeket elérni – emelték ki a fórum résztvevői.

Milutin Simović, a montenegrói kormány alelnöke: „Országaink baráti kapcsolata és a kölcsönös ismeretek számos területen alapjai a további, jövőbeli közös tevékenységeknek és a gazdasági együttműködés erősítésének.”

A szakemberek egyetértettek abban is, hogy a 11-es számú közlekedési folyosó kiépítése is tovább erősítheti majd a két ország közötti gazdasági együttműködést.

Marko Čadež, elnök, Szerbiai Gazdasági Kamara: „A mai megbeszélések egyik fő témája a már meglévő együttműködés további erősítése, amit a hamarosan megvalósuló, de időigényes infrastrukturális projektek megvalósulása mellett tudnánk elérni, hogyan kössük össze a nagy gazdaságokat és a nagy exportőröket, mindenekelőtt a bari kikötővel és a vasutakkal.”

A fórumon az újvidéki Biosens Intézet, a Vajdasági Információs Technológiai Klaszter, valamint a Montenegrói Gazdasági Kamara is bemutatkozó előadást tartott.

Szerbia
Montenegró
Vajdasági Gazdasági Kamara
Montenegrói Gazdasági Kamara

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.