Ugrás a tartalomra
Tanjug/ Jaroslav Pap

Mélyíteni kell a Szerbia és Montenegró közötti gazdasági együttműködést

2018-05-16
18:27
2018-05-16
20:51
Forrás
Pannon RTV
2017-ben a cserekereskedelem Szerbia és Montenegró között meghaladta a 170 millió eurót.

Ez csaknem 10 százalékkal több 2016-hoz képest– hangzott el Újvidéken, a Vajdasági Gazdasági Kamara és a Montenegrói Gazdasági Kamara közös üzleti fórumán. A szakmai találkozón szerbiai és montenegrói gazdasági szakemberek mérlegelték a két ország között megvalósuló gazdasági együttműködés továbbmélyítésének lehetőségeit.

Vajdaság és Montenegró között 2017-ben mintegy 174 millió euró értékű cserekereskedelem valósult meg, ami több mint 9 százalékos növekedést jelent a korábbi eredményekhez képest.

Đorđe Milićević, tartományi kormányalelnök: „Hiszem, hogy ez a pozitív növekedési tendencia nemcsak folytatódik, hanem jelentősen fokozódik is. A tartományi kormány pedig, biztosíthatom Önöket, a saját hatáskörein belül továbbra is maximálisan hozzájárul majd ehhez a folyamathoz.”

 

Szerbia és Montenegró között főként a turizmus területén lehetne még jobb eredményeket elérni – emelték ki a fórum résztvevői.

Milutin Simović, a montenegrói kormány alelnöke: „Országaink baráti kapcsolata és a kölcsönös ismeretek számos területen alapjai a további, jövőbeli közös tevékenységeknek és a gazdasági együttműködés erősítésének.”

A szakemberek egyetértettek abban is, hogy a 11-es számú közlekedési folyosó kiépítése is tovább erősítheti majd a két ország közötti gazdasági együttműködést.

Marko Čadež, elnök, Szerbiai Gazdasági Kamara: „A mai megbeszélések egyik fő témája a már meglévő együttműködés további erősítése, amit a hamarosan megvalósuló, de időigényes infrastrukturális projektek megvalósulása mellett tudnánk elérni, hogyan kössük össze a nagy gazdaságokat és a nagy exportőröket, mindenekelőtt a bari kikötővel és a vasutakkal.”

A fórumon az újvidéki Biosens Intézet, a Vajdasági Információs Technológiai Klaszter, valamint a Montenegrói Gazdasági Kamara is bemutatkozó előadást tartott.

Szerbia
Montenegró
Vajdasági Gazdasági Kamara
Montenegrói Gazdasági Kamara

Most

23:55, Frissítve: 00:01

Tömeges állatpusztulás Versecnél

Két nap alatt mintegy hetven állat pusztult el Versecnél, jelenti a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület. A feltételezések szerint mérgezett gabonaszemek okozták az állatok elhullását.
23:00, Frissítve: 23:07

Az Opel is manipulált a károsanyag-kibocsátással

Elrendelte 96 ezer Opel autó visszahívását pénteken a német közúti közlekedési hatóság a Volkswagen csoport dízelbotrányában leleplezett visszaéléshez hasonló károsanyag-kibocsátási manipuláció miatt.
20:24, Frissítve: 20:53

Mintegy ezer ösztöndíjasa van az MNT-nek

A 2018/19-es tanévre 228 kezdő egyetemistával és főiskolással, valamint 59 demonstrátori ösztöndíjassal írtak alá szerződést az újvidéki Európa Kollégiumban megrendezett ünnepségen.
19:14, Frissítve: 19:21

Civil Piknik a hét végén

A kétnapos összejövetel célja különböző civil gyakorlatok bemutatása, megvitatása, egymás munkájának megismerése, új kapcsolatok kiépítése. Az idei rendezvény témája: A közösség segítő ereje.

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.
Tisza

Holttestet emeltek ki Zentánál a Tiszából kedden

Meg nem erősített információk szerint a múlt pénteken hajnalban a hídról vízbe esett férfi testét vetette ki magából a folyó, és ezt fedezték fel a vízparton sétálók - írja a Magyar Szó.