Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Menesztette az egészségügyi minisztert a horvát kormányfő

2020-01-28
15:01
2020-01-28
16:13
Forrás
MTI
Andrej Plenković felmentette tisztségéből Milan Kujundžić egészségügyi minisztert kedden, miután a sajtó az elmúlt napokban arról írt, hogy a tárcavezető hamis vagyonnyilatkozatot nyújtott be.

Kujundžić a nyolcadik miniszter a jelenlegi kormányban, aki botrányba keveredett, és emiatt távoznia kell. Vagyonnyilatkozatában több ingatlan értéke is tévesen volt feltüntetve, emellett nem magyarázta meg, honnan volt pénze egy új ház megvásárlására Zágrábban.

A tárcavezető keddi sajtóértekezletén elismerte, hogy tévesen töltötte ki vagyonnyilatkozatát, de azt állította, hogy ez nem volt szándékos. Az ellene zajló sajtókampányt "érdekcsoportok szervezett támadásának" minősítette. Ezért, mint mondta, úgy döntött, hogy nem mond le a tárca éléről, hanem a kormányfőre bízza sorsát.

Plenković döntését szakmai okokkal indokolta, mondván, hogy a kínai koronavírus okozta járványra való felkészülés helyett a tárcavezető más ügyekkel foglalkozott.     

A horvát egészségügyi ellátórendszer alulfinanszírozott és drasztikusan túlterhelt, emellett egyre több orvos és szakdolgozó hagyja el az országot. Ellenzéki képviselők már korábban is követelték a miniszter lemondását, felróva neki, hogy rosszul végzi munkáját, ami miatt csak tovább romlik a helyzet.

horvát
egészségügyi miniszter
miniszter
Andrej Plenković

Most

17:51

Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök telefonon beszélt Donald Trumppal, az Egyesült Államok elnökével - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Népszerű