Ugrás a tartalomra

Merkel és Macron volt a főszereplő Davos második napján

2018.01.25
10:23
2024.03.19
08:38
Forrás
Vajdasági RTV, Euronews
A német kancellár uniós külpolitikáról, a francia elnök a globalizáció káros hatásainak a megfékezéséről beszélt a Világgazdasági Fórumon.

Az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt felszólalója Angela Merkel német kancellár volt, aki arról beszélt, hogy az elszigeteltség és a protekcionizmus nem megoldás a gazdasági kihívásokra. Hangoztatta, hogy ő is nagy érdeklődéssel várja, milyen partnerséget fog kiépíteni az Európai Unió Nagy-Britanniával a Brexit után, de hangsúlyozta, hogy ezeken a tárgyalásokon nem lehet kompromisszum, amikor az EU legfontosabb elveiről van szó. A klímaváltozásokkal kapcsolatban Merkel kijelentette, hogy ezen a téren nehézségek várhatóak az Egyesült Államok részvétele nélkül.

Emmanuel Macron francia elnök szerint azoknak, akik Európában nem akarják a gyorsabb előrelépést, nem szabad akadályozniuk az ambiciózusabbakat. A davosi fórumon az Európai Unió megreformálása céljából egy tíz évre szóló stratégia kidolgozása mellett emelt szót. Hangsúlyozta, hogy az euróövezet országainak erősebb és igazságosabb adórendszert kell kidolgozniuk, az uniós tagállamoknak pedig össze kell hangolniuk adópolitikájukat. Szerinte szükség van a nagyobb európai szerepvállalásra Kína és az Egyesült Államok ellensúlyozására. Macron új világszerződést követelt a világot lefelé húzó globalizációval szemben. Mint mondta, enélkül a szélsőségesek 10-15 éven belül minden országban győzni fognak.

Dabos
Világgazdasági Fórum
Angela Merkel
Emmanuel Macron

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.