Ugrás a tartalomra

Merkel a NATO-csúcs után: Egyensúlyt kell találni a Kínához fűződő kapcsolatokban

2021.06.14
22:21
2021.06.14
22:29
Forrás
MTI
Fenn kell tartani a politikai párbeszéd lehetőségét Pekinggel - mondta a német kancellár.

A NATO-nak megfelelő egyensúlyt kell találnia Kínához fűződő kapcsolatokban, nem lebecsülve, de nem is túlbecsülve az országot - jelentette ki Angela Merkel Brüsszelben. A német kancellár az észak-atlanti szerződés tagállamai vezetőinek hétfői csúcstalálkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, Kína számos területen vetélytárs, de sok más területet érintően szövetséges. A NATO-nak fel kell készülnie a fenyegetésekre, de nagyon fontos, hogy Oroszországhoz hasonlóan fenntartsa a politikai párbeszéd lehetőségét Pekinggel - tette hozzá Merkel.

Alexander De Croo belga miniszterelnök azt mondta,  Kína világhatalommá válik, mind gazdasági, mind katonai értelemben. Világosnak kell lenni a tekintetben, hogy a NATO értékalapú szervezet, amely az emberi jogok tiszteletben tartását és a demokrácia erejét hangsúlyozza. Gazdasági oldalon az üzenet szintén világos: a közösség nyitott az üzleti tevékenységre Kínával, de kölcsönösségre tart igény - fogalmazott.

NATO-csúcs
Angela Merkel
Kína

Most

13:32, Frissítve: 16:18

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.