Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Merkel a NATO-csúcs után: Egyensúlyt kell találni a Kínához fűződő kapcsolatokban

2021.06.14
22:21
2021.06.14
22:29
Forrás
MTI
Fenn kell tartani a politikai párbeszéd lehetőségét Pekinggel - mondta a német kancellár.

A NATO-nak megfelelő egyensúlyt kell találnia Kínához fűződő kapcsolatokban, nem lebecsülve, de nem is túlbecsülve az országot - jelentette ki Angela Merkel Brüsszelben. A német kancellár az észak-atlanti szerződés tagállamai vezetőinek hétfői csúcstalálkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, Kína számos területen vetélytárs, de sok más területet érintően szövetséges. A NATO-nak fel kell készülnie a fenyegetésekre, de nagyon fontos, hogy Oroszországhoz hasonlóan fenntartsa a politikai párbeszéd lehetőségét Pekinggel - tette hozzá Merkel.

Alexander De Croo belga miniszterelnök azt mondta,  Kína világhatalommá válik, mind gazdasági, mind katonai értelemben. Világosnak kell lenni a tekintetben, hogy a NATO értékalapú szervezet, amely az emberi jogok tiszteletben tartását és a demokrácia erejét hangsúlyozza. Gazdasági oldalon az üzenet szintén világos: a közösség nyitott az üzleti tevékenységre Kínával, de kölcsönösségre tart igény - fogalmazott.

NATO-csúcs
Angela Merkel
Kína

Most

16:10, Frissítve: 19:11

Átadták a Szent Száva-díjakat

Ezzel az elismeréssel Szent Száva napja alkalmából jutalmazzák meg azokat az egyéneket és szervezeteket, akik kiemelkedő eredményeket értek el többek között az oktatás és nevelés terén.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.