Ugrás a tartalomra
Tanjug/Tobias Schwarz/Pool photo via AP

Merkel: Nem biztos, hogy sikerül megállapodásra jutni a rendkívüli EU-csúcson

2020-07-14
07:58
2020-07-14
08:08
Forrás
MTI
Az Európai Unió pénteken kezdődő rendkívüli csúcstalálkozóján a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló helyreállítási alapról és az EU következő hétéves költségvetéséről lesz szó.

Merkel kapcsán tárgyalt a német kancellár Guiseppe Conte olasz miniszterelnökkel. A politikus kiemelte, hogy hosszú még az út a megegyezésig, és hidakat kell építeni a tagországok között. A cél egy nagyszabású, erőteljes csomag összeállítása.

Guiseppe Conte aláhúzta, hogy gyorsan kell cselekedni. Minél előbb meg kell állapodni, mert a legjobb megoldás sem jó, ha későn érkezik - mondta.

Egyaránt hangsúlyozták, hogy sok a közös elem a német és az olasz kormány elképzeléseiben, és mindketten üdvözölték az Európai Tanács elnökének minapi javaslatait a 750 milliárd eurósra tervezett helyreállításai alapról és a 2021-ben kezdődő hétéves időszakra szóló, hozzávetőleg ezermilliárd eurós költségvetésről.

A közösségi támogatások felhasználását világos szabályokhoz kell kötni, és rendszeresen ellenőrizni, de az Európai Bizottságnak nem szükséges minden egyes részkérdés eldöntésében részt vennie - szögezte le Guiseppe Conte.

A támogatások és a jogállamiság elveinek lehetséges kapcsolatáról szólva Angela Merkel kijelentette, hogy figyelembe kell venni a 27 tagország elképzelései és érdekei közötti különbségeket, de bizonyos elvekből nem lehet engedni.

Guiseppe Conte hozzátette, hogy a megállapodásnak nem lehet az ára a közös értékek feladása. Ugyanakkor arról is gondoskodni kell, hogy ne keletkezzék kelet-nyugati és észak-déli megosztottság a tagállamok között.

EU-csúcs
Angela Merkel
Giuseppe Conte
koronavírus
tagállam

Most

12:33, Frissítve: 16:24

Kikaptak a magyarkanizsai lányok Szabadkán

Nem épp jól sikerült a bemutatkozása az újonc magyarkanizsai TSC Női Labdarúgó Klubnak a szerb Szuperligában. Vajda Fangyó lányai 7:0 arányú vereséget szenvedtek a címvédő Spartacus otthonában.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.