Ugrás a tartalomra

Merkel Webert támogatja, Macron ellenzi a csúcsjelölti rendszert

2019.05.29
07:12
2019.05.29
17:20
Forrás
MTI, Szerbiai RTV
A kedd esti rendkívüli csúcstalálkozójukon nem értettek egyet az Európai Unió tagországainak vezetői az Európai Bizottság új vezetőjének személyével kapcsolatban.

Az EU 28 országának vezetője tegnap zárt ajtók mögött tárgyalt az EP-választás eredményéről és az Európai Bizottság új vezetőjének személyéről.

Angela Merkel az Európai Néppárt csúcsjelöltjét Manfred Webert támogatta, míg Emannuel Macron Margrethe Vestagert tartja megfelelőnek a bizottság vezetésére.

Az Európai Unió tagországainak vezetői egyetértettek abban, hogy csúcsjelölti rendszer alkalmazása nem vezethet automatizmushoz, az uniós szerződések szerint az Európai Parlament nem javasolhat senkit sem az Európai Bizottság elnöki posztjára, az a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács feladata - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök kedden Brüsszelben.

A múlt heti európai parlamenti választásokat követően tartott rendkívüli EU-csúcs végén a francia elnök úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság következő elnökének vezető politikai tapasztalattal rendelkező, erős egyéniségnek kell lennie. Hozzátette, véleménye szerint az uniós intézmények vezető tisztségeire fele-fele arányban kellene karizmatikus nőket és férfiakat választani.

Angela Merkel német kancellár az ülés után azt nyilatkozta, hogy ő továbbra is Manfred Webert az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét támogatja az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Hozzátette: Az ő Európai Parlamentben szerzett ismereteit nélkülözhetetlen politikai tapasztalatnak kell tekinteni, noha többen vezető politikai jártassághoz kötnék a poszt betöltését.

A Reuters értesülései szerint Spanyolország és Svédország Frans Timmermans, míg Horvátország és Írország Weber jelölését támogatja. Magyarország és Lengyelország pedig ellenezte Timmermans jelölését a posztra. Szlovénia és Luxemburg Margrethe Vestager jelölését támogatta.

A keddi munkavacsorán az állam- és kormányfők egyetértettek abban, hogy a következő, június végére tervezett csúcstalálkozón megpróbálnak jelöltet állítani az Európai Bizottság elnöki tisztségére.

Emmanuel Macron
Angela Merkel
Manfred Weber
Frans Timmermans

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.