Ugrás a tartalomra

Messze a szerbiai-koszovói egyezségtől

2013.03.17
13:33
Szerbia nem hátrálhat tovább
Szerbia nem hátrálhat tovább. Ha Prishtina nem ad a szerb községeknek végrehajtói hatalmat, akkor nagyon messze kerülünk az egyezségtől - jelentette ki Ivica Dačić szerb kormányfő. Mint elmondta: a médiában keringő egyezmény-tervezet nem eredeti. Csaknem szenzációnak hatott az a tervezet, amelyet tegnap hoztak nyilvánosságra a szerb médiumok. Ha a dokumentum eredeti, akkor az a Belgrád és Prishtina közötti egyezmény vázlata. A szöveg szerint az észak-koszovói szerb településekből egy úgynevezett európai régiót alakítanának ki, amelynek lennének külön igazságszolgáltatási jogai, de mindez teljesen a koszovói rendszeren belül. Ivica Dačić szerb kormányfő szerint a dokumentum nem eredeti. „Ez a papír egyik egyeztetésnek és tárgyalásnak sem volt tárgya, amelyek eddig voltak.”



Ivica Dačić szerint Hashim Thaci koszovói kormányfőnek engednie kell. Hangsúlyozta: édeskevés az a kisebbségi jog, hogy a koszovói szerbek újságokat és könyveket adhatnak ki. Szerbia továbbra is kitart amellett, hogy a szerb települések végrehajtói hatalmat kapjanak. „Nekünk nincs többé hova hátrálnunk. Ahogy a mi nemzetünk mondaná: kutyaszorítóba jutottunk. Nincs hova hátrálni. Mi nem hazudunk, nem alkudozunk, csak nyíltan megmondjuk. Emiatt az egyezség lehetséges, de még messze vagyunk tőle.” Ivica Dačić és Hashim Thaci tárgyalássorozata március 20-án szerdán folytatódik Brüsszelben.

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.