Ugrás a tartalomra

Mi mindannyian dönthetünk arról, hogy milyen EU-t szeretnénk

2019.05.17
08:04
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Egy olyan Európát szeretnénk, amelyben mi, vajdasági magyarok és gyermekeink is jól érezhetik majd magukat! - hangzott el a csütörtök este megtartott topolyai kerekasztal beszélgetésen.

Egy olyan Európát szeretnénk, ahol a nemzeti kisebbségek jogait tiszteletben tartják! Egy olyan Európát, ahol mindenki büszkén használhatja nyelvét és ápolhatja nemzeti kultúráját! Egy olyan Európát, melynek Szerbia is részesévé válik, ahol a határok nem jelentenek problémát a mindennapjainkban. Egy olyan Európát szeretnénk, amelyben mi, vajdasági magyarok és gyermekeink is jól érezhetik majd magukat! - hangzott el a csütörtök este megtartott topolyai kerekasztal beszélgetésen, melyen topolyai és környékbeli civil szervezetek vezetői vettek részt.

Topolyáról, Bajsáról, Gunarasról és Zentagunarasról érkeztek a civil egyesületek vezetői a csütörtöki kerekasztal beszélgetésre Topolyára. A szervezetek vezetői fontosnak tartják az EP választáson való részvételt. Paul Szikor Erzsébet, elnök, Nefelejcs Kézimunkacsoport, Topolya: „A civil szervezetünk egy emberként az EU-s választás mellett van és remélem, hogy nem csak a civil szervezetünk, hanem tulajdonképpen a vajdasági magyar lakosság, akinek kettős állampolgársága van, ki fog menni és szavazni fog, mi arra buzdítjuk.”

Szerbia uniós csatlakozása szempontjából nagyon fontos, hogy milyen képviselők kerülnek be az európai parlamentbe - hangsúlyozta Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke: „Van egy parlamenti határozat, amelyet évről évre elfogadnak és fontos, hogy abba milyen elemek kerülnek be és fontos, hogy minden oldalról, tehát minden intézmény próbálja meggyorsítani Szerbia uniós csatlakozását, mert az valóban méltatlanul lassú.”

Szerbiát segíteni kell, hogy mielőbb bejuthasson az Európai Unióba, mert a vajdasági magyarságnak is ezzel számos lehetősége teremtődne - emelte ki Deli Andor, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje.

Fontos az őshonos nemzeti kisebbségek témaköre is, az elmúlt időszakban sikerült határozatokat, jelentéseket hozni az Európai Parlamentben, ott van a Minority Safe Pack kisebbségi jogi kezdeményezés is, ezek mentén kell továbblépni, tette hozzá Deli Andor: „Az őshonos nemzeti kisebbségek témaköre sajnos nem élvez prioritást, az 500 milliós uniós lakosságról beszélhetünk és a statisztikák szerint több mint 50 millió olyan polgár él az Európai Unión belül, akik magukat valamelyik őshonos etnikai, nemzeti kisebbség tagjaként tekintik. Ebből kifolyólag úgy vélem, hogy ez a 10 százalékos összlakosságbeli részesedés egy elég ütős érv annak érdekében, hogy az uniónak igenis foglalkoznia kell és másként kell foglalkozni az őshonos nemzeti kisebbségekkel és igenis prioritásként kell kezelni őket és nem helyezheti a nagyobb hangsúlyt a bevándorlók integrálására anélkül, hogy előtte az őshonos nemzeti kisebbségeknek is megadná a kellő figyelmet és tiszteletet.”

A fórum alkalmával arra kérték a civil szervezetek képviselőit, hogy buzdítsák tagságukat a május 26-i európai parlamenti választáson való részvételre.

Mindannyian
Európai Unió
Topolya
Kovács Elvira
Fremond Árpád
Deli Andor

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.
11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.