Ugrás a tartalomra

Mi szükséges a választási listaállításhoz?

2020.03.04
16:58
2020.05.21
11:33
Forrás
Pannon RTV
Kiírták a köztársasági parlamenti, a tartományi és a helyi önkormányzati választásokat Szerbiában. A háromszintű voksolás mindegyikét 2020. április 26-án tartják meg.

Ladóczki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság tagja a Közügyekben elmondta, a pártok listaállításához szükséges aláírásgyűjtés akkor kezdődik meg, amikor a RIK meghatározta az űrlapok hivatalos formáját. Ladóczki Gyula leszögezte: Köztársasági szinten tízezer támogatói aláírás szükséges. Kisebbségi listák esetében és minden lista esetében is. Tartományi szinten hatezer aláírás, kisebbségi pártok esetében háromezer, községi szinten kétszáz aláírás. Olyan községek esetében, amelyek nem érik el a húszezer választópolgárt, ha húszezer választópolgárnál több van a választói névjegyzékben, ott harminc támogatói aláírás szükséges jelöltenként. De legkevesebb egyharmadát jelölniük kell, azoknak, akik részt kívánnak venni a választásokon.

A pártokat olyan személyek támogathatják, akik cselekvőképes, nagykorú, szerb állampolgárok. Egy személy csak és kizárólag egy listát támogathat. Amint a pártok összegyűjtik a szükséges aláírásokat, átadhatják azokat a Köztársasági Választási Bizottság illetékeseinek.

Vladimir Dimitrijević, elnök, Köztársasági Választási Bizottság:
Erre már mától lehetőség van, amint a Köztársasági Választási Bizottság elfogadja a megfelelő űrlapokat. Természetesen, ehhez 10 ezer bíróságon hitelesített és érvényes aláírás szükséges.

A képviselők megválasztásáról szóló törvény értelmében a választási listák benyújtásának határideje 15 nappal a választási napot megelőzően jár le.

választás
Ladóczki Gyula
Vladimir Dimitrijević
RIK
Választások 2020

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.