Ugrás a tartalomra

Míguel Díaz-Canel Kuba új elnöke

2018.04.20
10:36
Forrás
index.hu
Évtizedek után most először hivatalosan nem egy Castro áll Kuba élén.

A 86 éves Raúl Castro két ötéves ciklus után a várakozásoknak megfelelően nem indult újra az elnöki posztért a parlamentnek megfelelő nemzetgyűlés ülésén. Helyét az általa kiválasztott utód, az 57 éves Míguel Díaz-Canel első alelnök veszi át, akit csütörtökön szavaztak meg a nemzetgyűlésben, írja a CNN. Kubában nincs közvetlen elnökválasztás, és a nemzetgyűlés 605 tagját is ellenfél nélkül választották meg márciusban. Raúl Castro valójában nem tűnik el teljesen, a háttérből valószínűleg még továbbra is ő marad a legbefolyásosabb ember Kubában, hiszen 2021-ig biztosan ő tölti be a Kommunista Párt főtitkári posztját, és az is kiderült a nemzetgyűlés ülésén, hogy a fegyveres erők élén is ő áll majd. A várható leosztást a Guardiannek nyilatkozó elemzők úgy foglalták össze, hogy a napi ügyekben már az új elnöknek lesz nagyobb befolyása, de „ha válsághelyzet áll elő, problémák lépnek fel az Egyesült Államokkal, a külpolitikával vagy a gazdasággal kapcsolatban, akkor Raúlé marad az utolsó szó."

Miguel Diaz-Canel
Kuba
Raul Castro

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.