Ugrás a tartalomra
Vajdaság

Mikor legyen Vajdaság Napja?

2018-04-10
16:18
2018-04-10
17:16
Forrás
Pannon RTV
Ruma után ma Nagybecskereken, jövő kedden pedig Újvidéken tartanak közvitát Vajdaság Napjáról.

A javaslat szerint Vajdaság Napja november 25-e lesz. A szerbek, bunyevácok és más szlávok újvidéki népgyűlésén 1918. november 25-én döntöttek Bácska, Bánát és Baranya Szerbiához való csatolásáról. Egy nappal korábban a Rumában tartott szerémségi gyűlés is azonos döntést hozott. Ezeket a trianoni békeszerződés erősítette meg. A javaslatról Drago Njegovan, a Vajdasági Múzeum igazgatója és Nebojša Kuzmanović, tartományi művelődési és tájékoztatási titkárhelyettes beszéltek.

Nebojša Kuzmanović, tartományi művelődési és tájékoztatási titkárhelyettes: „Sokan azt hiszik, hogy az egyszer kiharcolt szabadságjogok örök időkre adottak. Nem. Folyamatosan harcolni kell értük. Ez pedig nemcsak jelképes módja annak, hogy megmutassuk, hogy mi ezzel tisztában vagyunk. A tartományi kormány ezért is készíti elő ezt a képviselőházi határozatot, és reményeim szerint május közepéig - a májusi közgyűlés jubileumának a megünnepléséig - a tartományi képviselőház is elfogadja a döntést Vajdaság Napjáról.”

Vajdaság Napja
közvita
Nebojša Kuzmanović
tartományi művelődési és tájékoztatási titkárhelyettes

Most

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.