Ugrás a tartalomra
Vajdaság

Mikor legyen Vajdaság Napja?

2018-04-10
16:18
2018-04-10
17:16
Forrás
Pannon RTV
Ruma után ma Nagybecskereken, jövő kedden pedig Újvidéken tartanak közvitát Vajdaság Napjáról.

A javaslat szerint Vajdaság Napja november 25-e lesz. A szerbek, bunyevácok és más szlávok újvidéki népgyűlésén 1918. november 25-én döntöttek Bácska, Bánát és Baranya Szerbiához való csatolásáról. Egy nappal korábban a Rumában tartott szerémségi gyűlés is azonos döntést hozott. Ezeket a trianoni békeszerződés erősítette meg. A javaslatról Drago Njegovan, a Vajdasági Múzeum igazgatója és Nebojša Kuzmanović, tartományi művelődési és tájékoztatási titkárhelyettes beszéltek.

Nebojša Kuzmanović, tartományi művelődési és tájékoztatási titkárhelyettes: „Sokan azt hiszik, hogy az egyszer kiharcolt szabadságjogok örök időkre adottak. Nem. Folyamatosan harcolni kell értük. Ez pedig nemcsak jelképes módja annak, hogy megmutassuk, hogy mi ezzel tisztában vagyunk. A tartományi kormány ezért is készíti elő ezt a képviselőházi határozatot, és reményeim szerint május közepéig - a májusi közgyűlés jubileumának a megünnepléséig - a tartományi képviselőház is elfogadja a döntést Vajdaság Napjáról.”

Vajdaság Napja
közvita
Nebojša Kuzmanović
tartományi művelődési és tájékoztatási titkárhelyettes

Most

19:54, Frissítve: 20:21

Haradinaj: A vámtarifák maradnak

A Szerbiából származó árura kivetett vámtarifák mindaddig érvényben maradnak, amíg nem születik egy mindent átfogó, kölcsönös megállapodás Koszovó elismeréséről - jelentette ki Ramush Haradinaj.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.