Ugrás a tartalomra

Milatović Montenegró új elnöke az előzetes eredmények szerint

2023.04.02
20:59
2023.04.03
14:50
Forrás
Pannon RTV
A CeMI ellenőrző és kutatóközpont közölte az előzetes eredményeket, amelyek a központ szerint jelentősen már nem fognak változni.

Jakov Milatović közgazdász, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje a szavazatok 60,1 százalékát szerezte meg a montenegrói elnökválasztás második fordulójában, míg Milo Đukanović hivatalban lévő köztársasági elnökre a szavazók 39,9 százaléka voksolt - közölte a CeMI ellenőrző és kutatóközpont a nem hivatalos, előzetes eredményeket a szavazóurnák bezárását követően vasárnap.

A CeMI a választási megfigyelőik által vizsgált eredmények alapján közölte az eredményeit. A központ szerint az országos választási bizottság is hasonló végeredményeket fog közölni. Jakov Milatović volt 2020 és 2022 között a Zdravko Krivokapić vezette kormány gazdaságfejlesztési minisztere. A politikus népszerűsége részben annak köszönhető, hogy kormányzati szerepvállalása alatt 163-ról 270 euróra emelte a minimális nyugdíjak összegét, a minimálbért pedig 250-ről 450 euróra.

Amennyiben a voksolás végeredménye megfelel majd az előrejelzésnek, a 37 éves Milatović a 61 éves Milo Đukanovićot, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltjét győzte le, aki öt évvel ezelőtt már az elnökválasztás első fordulójában megszerezte a szavazatok több mint felét.

Milo Đukanović 2006-ban függetlenítette Montenegrót Szerbiától, később pedig a Nyugat felé fordult, szakított Oroszországgal, elindította az európai uniós és NATO-csatlakozási tárgyalásokat. A balkáni ország 2017-ben a NATO tagja lett. Az utóbbi években azonban csökkent Đukanović népszerűsége. A politikus 32 éve vezeti az országot, hat mandátumban miniszterelnökként, kétszer pedig köztársasági elnökként, bár háromszor is lemondott a kormányfői tisztségről, és ilyenkor két-két évre "visszavonult".

Elismerte vereségét az elnökválasztás második fordulójában Milo Đukanović hivatalban lévő montenegrói köztársasági elnök, és már a voksolás éjszakáján, vasárnap gratulált a győztesnek, Jakov Milatovićnak - tudatta a montenegrói közszolgálati televízió hétfőn reggel.

A 61 éves Đukanović, a Szocialisták Demokratikus Pártjának vezetője sok sikert kívánt a győztesnek, és reményét fejezte ki, hogy méltó lesz a választópolgárok bizalmára. A 37 éves Milatović közgazdász, az Európa most! mozgalom jelöltje, vasárnap késő esti megszólalásában megköszönte a montenegróiak bizalmát, és kijelentette, győzelme egyben a megbékélés győzelmét jelenti, és a montenegróiakat többé soha senki nem oszthatja meg.

Milo Đukanović korábban bejelentette, hogy amennyiben elveszítené az elnökválasztást, akkor a június 11-i előrehozott parlamenti választáson ő lesz pártjának listavezetője, és feltételezhetően a miniszterelnök-jelöltje is.

Aleksandar Vučić Veronából gratulált Jakov Milatovićnak. Kiemelte, hogy májusban a beiktatást követően, Szerbiában szívesen várja egy értekezletre. Emellett elégedettségének adott hangot a választási eredmény kapcsán. Továbbá reményét fejezte ki, hogy a két állam közötti viszonyok is javulni fognak a jövőben.

Jakov Milatović
Montenegró
elnökválasztás

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.