Ugrás a tartalomra

Milyen következményekkel járna a külpolitikai kapcsolatok rendezése vagy elmaradása?

2020.10.01
20:22
2020.10.01
20:33
Forrás
Pannon RTV
Branko Radun politológussal beszélgettünk.

Szerbia az idén egyetlen csatlakozási fejezetet sem nyitott meg az Európai Unióval, ellenben újrakezdte a tárgyalásokat Koszovóval, és mintha az Egyesült Államokkal is javított volna a viszonyán. Utánajártunk, hogy a külpolitikai kapcsolatok rendezése vagy ennek elmaradása mit jelenthet Szerbia jövőjét illetően.A tervek szerint a jövő héten Belgrádba látogat Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa, aki bemutatja a Szerbia előrelépéséről szóló jelentést. Miután az Európai Bizottság október 6-án Brüsszelben elfogadja és bemutatja a Nyugat-Balkánra vonatkozó bővítési csomagot és a gazdasági befektetési tervet, Várhelyi Olivér meglátogatja a régió országait, és bemutatja a szóban forgó döntéseket.

A tervek szerint Várhelyi október 8-án érkezik Belgrádba. Úgy tűnik tehát, hogy előrelépés várható az Unió és Szerbia kapcsolatában. Branko Radun belgrádi politológust kérdeztük.

Közügyek
külpolitika
Branko Radun
Várhelyi Olivér

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.