Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/korábbi felvétel

Milyen munka vár 2021-ben a Magyar Nemzeti Tanácsra?

2020.12.29
10:48
2020.12.29
17:34
Forrás
Pannon RTV
Elfogadták az idei költségvetés módosítását a Magyar Nemzeti Tanács idei utolsó ülésén, amely szerint a járványhelyzet miatt fel nem használt pénzt a vajdasági magyar digitális archívum fejlesztésére fordítják. A jövő évi büdzsét is megszavazták.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke beterjesztette a testület jövő évi munkatervét. Vajdasági magyar tehetségközpont alakulna jövőre, valamint három új magyar óvoda is épül. Számos, a magyarság számára fontos tanintézmény felújítása is folytatódik Vajdaság-szerte, de a tervek között szerepel a kulturális intézmények fejlesztése és a pusztulás peremére sodródott templomok megmentése is. Hajnal Jenő, elnök, MNT (Magyar Összefogás): „Ugyanúgy fontosnak tartjuk azokat az egyházfejlesztéseket is, amelyek már a 21. század idegenforgalmi elvárásainak is igyekeznek eleget tenni.”

A Magyar Nemzeti Tanács 2021. évi költségvetése a tervek szerint 24 százalékkal lesz magasabb az ideinél, azaz egymilliárd 691 millió 873 ezer dinárt tesz ki - ismertette Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Pannon RTV

Nagyon sok kiváló programpontot tartalmaz a 2021. évi költségvetés - mondta Novák Anikó. A Magyar Mozgalom tagja azonban több kérdést is megfogalmazott a szabadkai központú tehetséggondozó hálózattal kapcsolatban. „Felsorolva szerepel Óbecse, Topolya és Zenta is, azok a települések mellett, amelyekhez kapcsolódik konkrét intézkedés. Az első kérdésem az, hogy akkor mi a terv a többi településre? Illetve örülnék, ha kapnánk egy rövid tájékoztatást arról is, hogy a többi esetben milyen tevékenységek fognak folyni, mert van, ami egyértelmű számomra, Magyarkanizsa vonatkozásában a Vajdasági Birkózóakadémia.”

Nagyon fontos, hogy a jövőben a magyar közösségben előtérbe kerül a tehetséggondozás, hiszen eddig keveset foglalkoztak a tehetséges diákokkal. De nemcsak a sporttehetségeket karolják fel - így reagált De Negri Ibolya, a Végrehajtó Bizottság tagja (Magyar Összefogás). „A program szerint valójában a sporttehetség kerül előtérbe, de úgy gondolom, hogy mögötte vannak a más tehetségterületek is, és azok is előtérbe kerülnek, hiszen tudjuk, hogy fel kell nevelnünk a generációkat, már kis korban kell elkezdenünk a tehetséggondozást, így hát az általános iskolákban is több tehetségterületen folyik majd a munka.”

Pannon RTV

A Pannónia Alapítvány 2021. évi munka- és pénzügyi tervének javaslatát Bodzsoni István igazgató ismertette. Elmondta, a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére a médiaház csúcsra járatta a teljesítményét, és ez az ütem átmegy a 2021-es évre is. Külön kiemelte a távoktatást. „Körülbelül háromezer tanórát gyártottunk le a mai napig. Ez egy óriási munka, egyszerre három helyszínen. Ebben a stúdióban, egy másik stúdióban és a zentai stúdióban folyt a munka. Ez az egyik, a másik pedig az, hogy, ezt valószínűleg önök jobban tudják, mint én, hogy számos, szinte a vajdasági magyar rendezvények 90-95 százaléka elmaradt, és az intézményi megjelenések is elmaradtak, ez mind átköltözött az online térbe, majd a képernyőre. Ennek a nagy részét, szinte a 90 százalékát a Pannon valósította meg.”

A Magyar Nemzeti Tanács tagjai vita nélkül, szavazattöbbséggel elfogadták a Pannónia Alapítvány 2021. évi munka- és pénzügyi tervét.

Jóváhagyták a magyarkanizsai székhelyű Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány, valamint a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház 2021. évi munka- és pénzügyi tervét. A testület jóváhagyta továbbá a topolyai, magyarkanizsai, kishegyesi és adai könyvtárak jövő évi munka- és pénzügyi tervét is. Tanintézmények igazgatóválasztási eljárásairól, igazgatóbizottsági tagcserékről, kulturális intézmények vezetőinek és igazgatóbizottsági tagok kinevezéséről is döntöttek.

A Magyar Nemzeti Tanács 2021. évi költségvetése a tervek szerint 24 százalékkal lesz magasabb az ideinél. Hajnal Jenővel, a Magyar Nemzeti Tanács elnökével Mészáros György beszélgetett. Az interjúban a bajmoki Pál Gajódi Olivér támogatásáról is beszélnek.

Magyar Nemzeti Tanács
ülés
költségvetés
fejlesztések
Pannónia Alapítvány

Most

20:50, Frissítve: 22:10

Argentína negyeddöntős, a hollandok már várják őket

1:0-ra vezetett Argentína Ausztrália ellen az első félidő végére. A második játékrészben már két gólra növelték előnyüket a dél-amerikaiak. Álvarez is betalált, majd Ausztrália szépített, de ez nem volt elég, 2:1-re győztek Messiék.

Népszerű