Ugrás a tartalomra

Milyen tételeket tartalmaz a washingtoni megállapodás?

2020.09.05
11:59
2020.09.05
16:22
Forrás
Pannon RTV
Pristina belép a Kis-Schengenbe, utak épülnek – néhány tétel a washingtoni megállapodásból. Az okmány eleje rögtön a gazdasági kapcsolatok rendezésére vonatkozik.

Nézzünk néhány pontot, amelyek szerepelnek a washingtoni megállapodásban, amelyet Szerbia az Amerikai Egyesült Államokkal kötött.

Szerbia és Koszovó is külön-külön kötött megállapodást az Egyesült Államokkal a Belgrád és Pristina közötti viszony normalizálása érdekében.

A felek közös megvalósíthatósági tanulmányt készítenek a Belgrád-Pristina vasút összeköthetőségéről az Adriai-tenger partján lévő kikötővel.

Közös szándéknyilatkozatot dolgoznak ki az amerikai exporthitel-ügynökséggel, az EXIM Bankkal, több projekt megvalósulása érdekében, egyebek mellett, hogy állandó képviseletet nyisson a pénzintézet Belgrádban.

A felek közösen dolgoznak azon, hogy létrejöjjön a Béke elnevezésű autópálya, a vasúti összeköttetés Pristina és Merdare, valamint Niš és Pristina között.

Pénzügyi támogatást biztosítanak a kis- és középvállalkozások kölcsöneihez, további kétoldali projektekhez.

Merdarenál közös átkelőt hoznak létre és működtetnek.

Csatlakoznak a Kis-Schengenhez és annak minden előnyével élni fognak, amelyet 2019 októberében Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia jelentett be.

Elismerik egymás diplomáit.

Együttműködnek az amerikai intézményekkel a Gazivode-tó felosztásának előkészítésében. Az erőforrásokat megosztják.

Kötelezettséget vállalnak a vallásszabadság biztosítására, az egyházi vagyon védelmére, felújítják az egyházak közötti kapcsolatokat, érvényt szereznek a bírósági döntéseknek, amelyek a Szerb Pravoszláv Egyházra vonatkoznak.

Fokozzák az eltűntek földi maradványainak felkutatására tett törekvéseket. Hosszútávú megoldást találnak a menekültek és kitelepítettek helyzetének rendezésére. Közlik egymással az elért eredményeket.

A Hezbollahot terrorszervezetnek tekintik.

Koszovó egy évre elhalasztja tagsága kérvényezését a nemzetközi szervezetekbe. Szerbia ugyanígy egy évre felfüggeszti tevékenységét, ami Koszovó elismerésének visszavonására vonatkozik.

Szerbia
Koszovó
Pristina
Belgrád
megállapodás
Washington

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.